Ana Sayfa Vergi Sosyal Yardım Alanlarla Gelir Vergisi Ve Damga Vergi Muafiyeti Var Mıdır?

    Sosyal Yardım Alanlarla Gelir Vergisi Ve Damga Vergi Muafiyeti Var Mıdır?

    121
    0

    3294 sosyal yardım alanlarla ilgili kanun gelir vergi ve damga vergi muafiyeti var mıdır?

    3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kanunu’nun 9. maddesinde; “…..Fona ve Vakfa yapılacak bağış ve yardımlar her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Bu bağış ve yardımlar Kurumlar ve Gelir Vergisi matrahından indirilebilir.” hükmü bulunmaktadır.

    Vergi Mevzuatı Yönünden Bağış ve Yardımlar Rehberi – GİB


    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı

    Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    45404237-140.01[17-28] – 120567

    08.06.2018

    Konu

    :

    3294 sayılı Kanun kapsamında kurulan vakfın yargı harcından muaf olup olmadığı  

    İlgi

    :

    12/07/2017 tarihli özelge talep formunuz.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; Vakfınızın 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında kurulan vakıf olduğu belirtilerek, vakfınıza karşı açılan davalara ilişkin olarak ödenecek olan mahkeme harçlarından ve yargı masraflarından muaf olup olmadığınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

    Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 2 nci maddesinde; yargı işlemlerinden bu kanuna bağlı (1) sayılı tarifede yazılı olanların yargı harçlarına tabi olduğu, 11 inci maddesinde de, genel olarak yargı harçlarını davayı açan veya harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişilerin ödemekle mükellefi olacağı, 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında; özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerden ve istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı, aynı maddenin son fıkrasında ise; bu maddede veya diğer kanunlarda yer alan harçtan muafiyete ilişkin hükümlerin, bu Kanunun (1) sayılı Tarifesinin “(A) Mahkeme Harçları” bölümünün (V) numaralı fıkrasındaki “keşif harcı” ve (1) sayılı Tarifesinin “B) İcra ve iflas harçları” bölümünün (III) numaralı fıkrasındaki “haciz, teslim ve satış harcı” bakımından uygulanmayacağı hükümlerine yer verilmiştir.

    Diğer taraftan, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 9 uncu maddesinde, bu Kanunla kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının sahip oldukları taşınır ve taşınmaz malları ve yapacakları tüm muamelelerinin her türlü vergi, resim, harç ve fonlardan muaf tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre, Vakfınızın, 492 sayılı Kanuna bağlı (1) sayılı tarifenin (A) Mahkeme Harçları bölümünün (V) numaralı fıkrasında yer alan “keşif harcı” ve aynı tarifenin B) İcra ve iflas harçları bölümünün (III) numaralı fıkrasında yer alan “haciz, teslim ve satış harcı” hariç olmak üzere anılan Kanuna bağlı (1) sayılı tarifede yer alan yargı harçlarından muaf tutulması gerekmektedir.

    Öte yandan, Vakfınızın yargı masraflarından muaf olup olmadığı hususu Bakanlığımız görev alanına girmemektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKentsel Dönüşüm Kapsamında Yapılan Konutların Tesliminde KDV Oranı Yüzde Kaçtır?
    Sonraki İçerikAynı Anda Serbest Meslek ve Bilanço Usulüne Tabi Olanların Beyannamesi Hangi Sistem Üzerinden verilecek?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz