Ana Sayfa Vergi Sosyal Medya Platformlarından Gelir Elde Edenler Vergi Mükellefiyeti Açtıracak Mı?

    Sosyal Medya Platformlarından Gelir Elde Edenler Vergi Mükellefiyeti Açtıracak Mı?

    Youtuber, blogger/vlogger, tik tok diye adlandırılan, ancak genelde sosyal medya/içerik üreticileri olarak kabul edilen bu kişiler sosyal paylaşım ağları üzerinden reklâm gelirleri, sponsorluk ve satış gelirleri, bağışlar, bahşişler ücretli abonelik gelirleri gibi çeşitli kazançlar sağlamaktadır. Elde edilen kazançları, bu kişilerin Türkiye’de kurulu bir bankada bu faaliyetleri için özel bir hesap açmaları ve bütün gelirlerini bu hesap aracılığı ile elde etmeleri koşulu ile vergiden istisna edilmiştir.

    451
    0

    Mükellef e-ticaret yapmaktadır. Youtube üzerinden film üretmekte ve sponsorlar ödeme yapmak istemektedir. Elde edilecek sponsor kazançları için fatura düzenlenmesi istenilmektedir.

    – Youtube üzerinden elde edilen kazançlar için ek faaliyet kodu ne olmalıdır?

    – Sponsor firmaların vereceği reklamlar için düzenlenecek fatura içeriğinde açıklama ne olmalıdır?

    SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN GELİR SAĞLAYANLARDAN VERGİ KESİNTİSİ YAPILMASI ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR. (YOUTUBER, BLOGGER / VLOGGER, TİKTOKER ): maddesi ile gelir elde eden mükellefler için detaylı açıklama yapar mısınız?

    Vergi dairesine bildirilmesi gereken faaliyet kodumuz ve illaki fatura olması gerek diyen sponsorlar için düzenlenmesi gereken faturaların detayı nasıl olmalıdır?

    1- Elde edilen gelir için Fatura düzenlenecek. Fatura kodu konusunda bilgimiz yok

    2-Faturada alınan hizmet ne ise o yazılır. Özel bir tanımlama olmaz. Faaliyet kodu konusunda Nace kodları listesinden uygun olan seçilir .

    YOUTUBER, BLOGGER/VLOGGER, TİKTOKER VERGİLENDİRİLMESİ ÖZET BİLGİ (GVK Mükerer Madde 20/B)

    Youtuber, blogger/vlogger, tik tok diye adlandırılan, ancak genelde sosyal medya/içerik üreticileri olarak kabul edilen bu kişiler sosyal paylaşım ağları üzerinden reklâm gelirleri, sponsorluk ve satış gelirleri, bağışlar, bahşişler ücretli abonelik gelirleri gibi çeşitli kazançlar sağlamaktadır.

    Elde edilen kazançları, bu kişilerin Türkiye’de kurulu bir bankada bu faaliyetleri için özel bir hesap açmaları ve bütün gelirlerini bu hesap aracılığı ile elde etmeleri koşulu ile vergiden istisna edilmiştir.

    Bu kişilere yapılacak ödeme kişinin bu hesabına yatırılır.

    Gider pusulası düzenlenmez.

    Bankanın vereceği e-dekont Gider pusulası niteliğindedir.

    Bu hesaplara her ay gelen tutar üzerinden bankalar % 15 vergi kesecek ve vergi idaresine yatıracaklardır. Böylece Sosyal Medya Üzerinden elde edilen kazançları vergilendirilmiş olacaktır. BU KİŞİLER DEFTER TUTMA, BELGE DÜZENLEME, BEYANNAME VERME, SAKLAMA VE İBRAZ GİBİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR.

    Ancak; Sosyal medya üzerinden elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde tutarı AŞMASI halinde ( 2023 yılı 4. dilim 1.900.00 TL) gelirin tamamı için Yıllık GV beyannamesi verilecek hesaplanan vergiden; kesilen % 15 GV stopajı mahsup edilecektir.

    Sosyal medya üzerinden yapacakları teslim veya hizmetler (elde edecekleri kazançlar) KDV’den de istisna dır. Fatura düzenlenmez.

    Bu kişiler için VD mükellefiyet tesisi ettirilmez.

    KONU İLE İLGİLİ OLARAK GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 318) İNCELEYİNİZ.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik6111 Sayılı Kanun Kapsamında SGK Teşvikinden Yeni Sigortalı Çalıştıracak İş Yeri Yararlanabilir Mi?
    Sonraki İçerik4/a Emeklisi olan kız çocuğu, vefat eden babasının 4/b emekli maaşını da alabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz