Ana Sayfa Vergi Soru-Cevap: Murisin ölümünden sonra işe devam eden mirasçılar yeni defter tasdik etmek...

    Soru-Cevap: Murisin ölümünden sonra işe devam eden mirasçılar yeni defter tasdik etmek zorunda mı?

    1
    0

    SORU ve CEVAPLARLA VERGİ MEVZUATI

     

    Konu: Mükellefin ölümü ile mirasçıların işe devam etmesi halinde vergisel yükümlülükler.

    ————————–

    Aşağıdakilerden hangisi murisin ölümünden sonra işe devam eden mirasçıların mükellefiyetine dair doğru bir bilgidir?

    Cevap Seçenekleri:

    A) Mirasçılar, ölüm tarihinden itibaren 6 ay içinde vergi dairesine bildirimde bulunmalıdır.

    B) Murisin ölümünden itibaren mirasçıların aynı işe aralıksız devam etmeleri halinde, ölüm tarihi muris için işi bırakma, mirasçılar için ise işe başlama olarak kabul edilir.

    C) Murisin ölüm tarihinden itibaren mirasçılar için yeni defter ve belgeler düzenlenmelidir.

    D) Mirasçıların mükellefiyeti, murisin ölüm tarihinden 1 yıl sonra başlar.

    Doğru Cevap:

    B) Murisin ölümünden itibaren mirasçıların aynı işe aralıksız devam etmeleri halinde, ölüm tarihi muris için işi bırakma, mirasçılar için ise işe başlama olarak kabul edilir.

    AÇIKLAMA

    Ölüm tarihi itibariyle murisin mükellefiyetinin düşerek işe devam eden mirasçıların mükellefiyetinin başladığı, murisin ölümünden itibaren mirasçıların aynı işe aralıksız devam etmeleri halinde, ölüm tarihinin muris için işi bırakma, mirasçıları için ise işe başlama olarak kabul edilmesi, işe devam edecek olan mirasçıların ölüm tarihini takip eden 1 ay içinde bildirimde bulunmaları durumunda bildirimin zamanında yapıldığının kabul edilmesi ve mirasçıların mükellefiyetlerinin murisin ölüm tarihinden itibaren tesis edilmesi gerektiği ile murisin mevcut defter ve belgelerinin ölüm tarihini içeren hesap dönemi sonuna kadar işe devam eden mirasçılar tarafından kullanılmasının uygun görüldüğü açıklanmıştır.

    Kaynak: Özelge 03/02/2012 – B.07.4.DEF.0.77.10.00-KDV-2

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBankadaki altın için geçici vergi dönem sonlarında değerleme yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz