TÜRMOB
MEVZUAT SİRKÜLERİ
SOSYAL GÜVENLİK 23.02.2020/59-1
İlave 6 puanlık teşvik süresinin uzatılması ile ilgili sirkülerimiz ektedir. Ancak bunun son dakikada açıklanması, hem meslek mensuplarımızı hem de işverenlerimizi zor durumda bırakmıştır. Daha önce bildirgelerini verenler ile bildirgesini göndermeyip bekletenlerin düzeltme bildirgeleri veya yeni bildirge vermeleri gerekmektedir. Bu nedenle 2020/Ocak ayı bildirgesinin uzatılmasının yaşanan gecikmenin olumsuz sonuçlarını gidermek için elzem olduğunu kabul ediyoruz.
2020/Ocak Ayı Bildirgesinin Uzatılmasını Talep Ediyoruz.
İLAVE ALTI PUANLIK TEŞVİK 31/12/2020 TARİHİ SONUNA KADAR UZATILDI
ÖZET
29/5/2013 tarihli 6486 Sayılı Kanun’la yürürlüğe giren ve Sosyogelişmişlik endeksi düşük illerde üretim ve istihdam imkânlarının arttırılması için verilen 5510 sayılı Kanunun 81’inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacak ilave 6 puanlık sigorta primi işveren hissesi teşviki 31/12/2020 tarihi sonuna kadar uzatılmıştır.
İLAVE 6 PUANLIK TEŞVİK KAPSAMI, YARARLANMA ŞARTLARI VE UYGULAMASI: İllerin Sosyo-gelişmiş endekslerinin yer aldığı üç farklı liste hazırlanmıştır. 6 puanlık ilave prim teşviki, listelerde belirtilen 51 il ile Gökçeada ve Bozcada ilçelerinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinde beş (5) puanlık prim indirimine ilave olarak, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacaktır.
36 ilin yer aldığı Ekli (I) ve (II) Sayılı Listede teşvik uygulaması 2019 yılı sonunda ermişti. Ancak 23/2/2020 tarihli 31048 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 2020/2137 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Teşvik süresi;
a) Ekli (I) sayılı listede belirtilen yerlerde faaliyet gösteren işyerleri için 31/12/2020 tarihine kadar,
b) Ekli (II) sayılı listede belirtilen yerlerde faaliyet gösteren işyerleri için 31/12/2020 tarihine kadar,
c) Ekli (III) sayılı listede belirtilen yerlerde faaliyet gösteren işyerleri için ise 31/12/2020 tarihine kadar uygulanacaktır.
Söz konusu teşvikten yararlanmak için;
− Aylık prim ve hizmet belgesinin süresi içinde SGK’ya verilmesi,
− Sigorta primlerinin sigortalı hissesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanmayan işveren hissesinin tamamının yasal süresi içerisinde ödenmesi,
− Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve gecikme cezası borcu bulunmaması veya taksitlendirilmiş olması,
− Teşvik kapsamındaki iller veya ilçelerden birisinde faaliyet gösteriliyor ve Sigortalı istihdam ediliyor olması, gerekmektedir.
Kaynak: TÜRMOB Duyuru – 23.2.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.