Ana Sayfa Vergi Şoför çalıştırarak ticari taksi işletmeciliği faaliyetinde bulunan hükümlü mükellefin basit usulden yararlanıp...

    Şoför çalıştırarak ticari taksi işletmeciliği faaliyetinde bulunan hükümlü mükellefin basit usulden yararlanıp yararlanmayacağı

    8
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Tarih: 16.07.2024

    Sayı: E-49327596-120[GVK.ÖZ.2024.63]-194849

    Konu: Şoför çalıştırarak ticari taksi işletmeciliği faaliyetinde bulunan hükümlü mükellefin basit usulden yararlanıp yararlanmayacağı

     

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ticari taksi işletmeciliği faaliyetiniz nedeniyle elde ettiğiniz kazancın basit usulde tespit edildiği ancak 28/3/2024 tarihinden itibaren … Cumhuriyet Başsavcılığı mahkum müddetname belgesine istinaden cezaevinde tutuklu olduğunuz için faaliyetinizi oğlunuz …’ı sigortalı şoför çalıştırmak suretiyle sürdürdüğünüz belirtilerek tutukluluk süresince söz konusu faaliyetinizden elde edilen kazancın basit usulde tespit edilip edilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Ticari kazancın tarifi” başlıklı 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

    Diğer taraftan, aynı Kanunun “Basit usulde ticari kazancın tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

    Aynı Kanunun “Basit usule tabi olmanın genel şartları” başlıklı 47 nci maddesinin (1) numaralı bendinde ise; “Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.)” hükmüne yer verilmiştir.

    320 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Birden fazla ticari araçla veya birden fazla işyerinde faaliyette bulunma” başlıklı 7 nci maddesinin birinci fıkrasında, “193 sayılı Kanunun 47 nci maddesinde belirtilen basit usule tabi olmanın genel şartlarından birisi de kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmaktır. İşinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartın ihlali sayılmamaktadır. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmadıklarına bakılmamaktadır.” açıklamaları yer almaktadır.

    Buna göre, taksi işletmeciliği faaliyetinizi, hükümlü olmanız nedeniyle, geçici olarak bilfiil işinizin başında bulunmaksızın sigortalı işçi olarak çalıştırdığınız oğlunuz aracılığıyla gerçekleştirmeniz Gelir Vergisi Kanununun “Basit usule tabi olmanın genel şartları” başlıklı 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak şartının ihlali sayılmayacağından diğer şartları da topluca taşımanız kaydıyla kazancınızın basit usulde tespit edilmesi mümkün bulunmaktadır.

     

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇalışanların bir kısmına işyerinde yemek verilip, bir kısmına yemek kartına yükleme yapılması durumunda ücret istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı
    Sonraki İçerikYurt dışındaki firmaya verilen tasarım, yazılım ve danışmanlık hizmetinin KDV ve KVK karşısındaki durumu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz