Serbest muhasebeci mali müşavirler (SMMM), müşterileriyle yaptıkları hizmet sözleşmelerinde damga vergisi uygulaması hakkında sıkça soru sormaktadır. Özellikle sözleşmelerin her yıl yenilenmemesi durumunda damga vergisinin doğup doğmayacağı merak edilen konular arasındadır. 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu kapsamında bu konuya açıklık getirelim.
Damga Vergisi Nedir ve Hangi Sözleşmeler Damga Vergisine Tabidir?
488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesi gereği, belirli hukuki işlemleri belgeleyen kağıtlar damga vergisine tabi tutulmaktadır. Bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı sözleşmeler damga vergisine tabidir. Verginin hesaplanma şekli ise sözleşmenin mahiyetine bağlı olarak nispi veya maktu olarak belirlenir.
Önemli noktalar:
Belli parayı içeren hizmet sözleşmeleri damga vergisine tabidir.
Sözleşmenin içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılması, süresinin uzatılması veya yeniden düzenlenmesi durumunda damga vergisi yükümlülüğü doğabilir.
SMMM Hizmet Sözleşmelerinde Damga Vergisi Uygulaması
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavirler (YMM), 3568 Sayılı Kanun kapsamında müşterileriyle hizmet sözleşmesi yapmaktadır. SMMM hizmet sözleşmelerinde damga vergisinin nasıl uygulanacağı konusunu ele alalım.
Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücret Yönetmeliği’nin 14. maddesi uyarınca:
Hizmet sözleşmeleri süreli veya süresiz olarak yapılabilir.
Süreli sözleşmelerin en az bir yıllık olması zorunludur.
Bir takvim yılını kapsayan sözleşmeler, taraflar feshetmediği sürece geçerliliğini koruyabilir.
Bu durumda, SMMM ve müşterisi arasındaki sözleşme her yıl otomatik olarak yenileniyorsa ve yeni bir belge düzenlenmiyorsa, damga vergisinin tekrar doğmaması gerekir. Ancak, sözleşme üzerinde şerh konulması, değiştirilmesi veya yeni bir sözleşme düzenlenmesi halinde damga vergisi ödenmesi gerekir.
Damga Vergisinin Yeniden Ödenmesi Gereken Durumlar
Eğer aşağıdaki değişiklikler yapılırsa, damga vergisi yeniden hesaplanır:
-Sözleşme süresinin uzatılması veya değiştirilmesi
-Sözleşmeye ek protokol eklenmesi veya yeni bir sözleşme düzenlenmesi
-Sözleşme ücretinin artırılması veya içeriğinin güncellenmesi
Ancak, sözleşme süresinin otomatik olarak yenilenmesi durumunda damga vergisi tekrar aranmaz.
Sonuç
-SMMM ve YMM hizmet sözleşmeleri süreli veya süresiz olabilir.
-Her yıl yenilenmeyen ancak feshedilmediği sürece geçerli olan sözleşmeler için damga vergisi tekrar doğmaz.
-Sözleşme üzerinde herhangi bir değişiklik yapıldığında, yeni bir belge düzenlendiğinde veya sözleşmeye ek şerhler konulduğunda damga vergisi hesaplanarak ödenmelidir.
T.C.
BARTIN VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Sayı :B.07.4.DEF.0.74.10.00-040-DA-1 12/01/2012
Konu : SMMM’lerin 3568 sayılı Kanun uyarınca müşterileri ile yaptıkları ve her yıl yenilemedikleri sözleşmelerde damga vergisi uygulaması hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, mali müşavirliğini yaptığınız müşterilerinizle hizmet sözleşmeleri düzenlediğinizi belirterek bu sözleşmelerin her yıl yenilenmese bile her yıl için ayrıca damga vergisi mükellefiyetinin doğup doğmayacağı konusunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği, 2 nci maddesinde ise vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olduğu; 10 uncu maddesinde damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği; 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı belirtilmiştir.
Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I.Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere nispi damga vergisi oranları, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.
Diğer taraftan, 02/01/1990 tarihli ve 20390 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde; ücret sözleşmelerinin münferit ya da süreli olarak yapılabileceği, süreli sözleşmelerin en az bir yıllık olmasının şart olduğu, sözleşmelerin ait oldukları işlemleri ve bunlara ait süreleri kapsayıp, diğer işlem ve sürelere uygulanamayacağı, bu durumda yeni sözleşme yapılması gerektiği belirtilmektedir.
Özelge talebinize konu müşterilerinizle yaptığınız hizmet sözleşmenin; 6.1 maddesinin “Meslek Mensubunun sözleşmede belirtilen işlerden dolayı sözleşme dönemi süresince alacağı ücret 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun 46 ıncı maddesi ile 02/01/1990 tarihli ve 20390 sayılı resmi gazetede yayınlanan Serbest Muhasebeci Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca her yıl yayınlanan meslek mensuplarınca uygulanacak olan asgari ücret tarifesindeki 2. grup illere ait işin mahiyetine uygun asgari ücret tarifesindeki tutardır.” şeklinde olduğu, sözleşmenin 7 nci maddesinde, sözleşmenin anılan yerle sınırlı olmak üzere bir takvim yılını kapsayacağı, sözleşmenin 31/12/2008 günü meslek mensubunun adresinde 2 sayfa 1 asıl olarak düzenlendiği, sözleşmenin karşılıklı fesih edilmediği sürece yürürlükte bulunacağı, yeni sözleşme düzenlenmeden mevcut sözleşmenin geçerliliğini koruyacağı hususlarını içerdiği belirtilmektedir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, mali müşavirliğini yaptığınız müşterilerinizle düzenlediğiniz hizmet sözleşmelerinin süresi, içeriği ve geçerlilik şartları gibi hususlar 3568 sayılı Kanun uygulaması ile ilgili olup, bu hususlardan ari olarak Damga Vergisi Kanunu yönünden, söz konusu sözleşmelerin süresinin, bu sözleşmelere şerh konulması veya yeni bir sözleşme veyahut bu mahiyette bir kağıt düzenlenmesi şeklinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın kendiliğinden uzaması durumunda, sözleşme süresinin bitimini izleyen yıllar için ayrıca damga vergisi aranılmaması gerekmektedir.
…
TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER
Kaynak: GİB ÖZELGE
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.