Site yönetimi olarak isteğe bağlı olarak yevmiye ve kebir defteri tutuyoruz. Sitede çalışanlar için MUHSGK beyannamesi de veriyoruz. Bu durumda olanların 1.1.2025 tarihinde e-Deftere geçme zorunluluğu var mıdır?
Gelir vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanununa göre Vergi Usul Kanunu’nda sayılı defterleri tutmak zorunda olanlardan BİLANÇO USULÜNE göre defter tutanlar 1.1.2025 tarihinden itibaren YEVMİYE VE KEBİR DEFTERLERİNİ elektronik ortamda e-Defter olarak tutacaklardır.
Bu mükellefilerin dışında zorunluluk kapsamında olmayanlar (site yönetimi gibi) e-Defter tutmayacaktır. Bu durumda olanlar defterlerini kayıt ortamında tutmaya devam edebilirler.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
Merhabalar, Site yönetimi görevi gören yapı kooperatifleri e-defter mükellefi olacak mi
Merhaba,
Vergi Usul Kanunu kapsamında defter tutmak zorunda olanlar Kanun’un 172.maddesinde sayılmıştır.
Vergi Usul Kanunun uyarınca zorunluluk kapsamında olmayan site yönetimlerinden isteğe bağlı olarak yevmiye ve kebir defterlerini kağıt ortamında tutanların 1.1.2025 itibarıyla e-Deftere geçmeye ilişkin zorunluluğa tabi olmadığını değerlendiriyoruz.
13.12.2024 tarihinde yayımlanan TASLAK TEBLİĞ’de aşağıdaki şekilde değişiklik yapılacağı öngörülmüştür.
– Aynı Tebliğin 1/1/2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 3.2.1 numaralı fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan “mükellefler.” ifadesi “mükellefler [Vergi Usul Kanununun 172’nci maddesinde sayılmayan, 173 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan ve ikinci fıkrası kapsamında olmayan mükellefler ile ilgili mevzuatları gereğince ihtiyari ya da zorunlu olarak bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin (dernek, vakıf, sendika, oda, birlik, federasyon, konfederasyon gibi) e-Defter uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunmamaktadır.].” şeklinde değiştirilmiştir.
Yapı kooperatifleri için yeni düzenlemede bir açıklama olmadığı için VUK 172 ve 173 maddeleri kapsamında değerlendirme yapılması gerekiyor.
VUK
Defter Tutacaklar
Madde 172
Aşağıda yazılı gerçek ve tüzelkişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar:
1. Ticaret ve sanat erbabı;
2. Ticaret şirketleri;
3. İktisadi kamu müesseseleri;
4. Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler;
5. Serbest meslek erbabı;
6. Çiftçiler.
(Değişik: 30/12/1980 – 2365/24 md.) İktisadi kamu müesseseleriyle dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutma bakımından tüccarların tabi oldukları hükümlere tabidirler.
VUK
İstisnalar (Defter tutma zorunluluğu olmayanlar)
Madde 173
Defter tutma mecburiyeti aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanmaz:
1. Gelir vergisinden (4369 sayılı Kanunun 81/A-6 ncı maddesiyle değiştirilen ibare) muaf olan esnaf ve gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler;
2. (4369 sayılı Kanunun 81/A-5 inci maddesiyle değiştirilen ibare) Gelir Vergisi Kanununa göre kazançları basit usulde tesbit edilenler.
3. Kurumlar vergisinden muaf olan:
a) İktisadi kamu müesseseleri;
b) (Değişik: 30/12/1980 – 2365/25 md.) Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler.
Yukardaki istisna hükümlerinin gelir veya kurumlar vergilerinden muaf olmakla beraber diğer vergilerden birine tabi olan ve bu vergileri götürü usulde tesbit edilmeyen mükelleflerin muaf olmadıkları vergiler için tutacakları defterlere şümulü yoktur.