Ana Sayfa Muhasebe Site yönetim makbuzları gider yazılır mı?

    Site yönetim makbuzları gider yazılır mı?

    1089
    0

    İşletme binamız site içerisinde yer aldığından site yönetimi tarafından kesilen intercom haberleşme sistemi kurulumu için ödenen ve tarafımıza düzenlenen aidat makbuzunu demirbaş olarak kayıtlarda göstermemiz mümkün müdür? ( site yönetimi fatura düzenleyememektedir. )

    Demirbaş veya tesisat işletmeniz değil ki demirbaşa yazılsın. Malın sahibi Site yönetimin. Dekont veya makbuz ile yapılan ödeme 7’li hesaplara gider olarak yazılır.

    ____________________________________

    BENZER İÇERİKLER

    Özelge: İşhanı için yapılan giderlere ait faturaların ( yakıt, elektrik, su vs.) işhanında ikamet edenlere paylaşılmak suretiyle is ham yönetimince düzenlenmiş olan makbuzun, Vergi Usul Kanunu uyarınca fatura veya fatura yerine geçen bir belge olarak

    T.C.
    Maliye Bakanlığı
        Gelirler Genel Müdürlüğü

    SAYI   : B.07.0.GEL.0.54/5429-646

    KONU :

    İLGİ: 08.01.2002 tarihli dilekçeniz.

    İlgide kayıtlı dilekçeniz incelendi.

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29 ve 34 uncu maddelerinde, mükelleflerin faaliyetlerine ilişkin olarak yüklendiği katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için fatura ve benzeri vesikalarda gösterilmesi gerektiği, Kanunun 53 uncu maddesinde ise fatura ve benzeri vesikalar tabirinin Vergi Usul Kanununda düzenlenen vesikaları ifade ettiği belirtilmiştir.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde, fatura ve fatura yerine gecen belgelere ilişkin düzenlemeler yapılmış. bulunmaktadır. Söz konusu Kanunun 229, 230, 231 ve 232 inci maddelerinde, faturanın tarifi, sekli, nizami ve fatura kullanma mecburiyetinde (fatura vermek ve almak zorunda) olanlara dair hükümler; 233, 234 ve müteakip maddelerinde ise, fatura yerine gecen belgelerden perakende satış vesikaları (fatura kullanma haddini asmamak kaydıyla ), gider pusulası ve diğer belgelere ilişkin hükümler yer almaktadır.

    Bu hükümlerden de anlaşılacağı gibi, apartman yönetimince apartmanın ortak giderleri karşılığında kat ve işyeri kullanıcılarına düzenlenen makbuzlar fatura yerine geçen belgeler kapsamında bulunmamaktadır. Dolayısıyla, vergi mükelleflerinin faaliyetlerine yönelik olarak kendi adlarına yaptıkları harcamalarına ilişkin işletme giderlerini yukarıda sayılan (fatura veya fatura yerine geçen ) belgelerden herhangi biriyle belgelendirmeleri kaydıyla muhasebe kayıtlarına intikal ettirebilmeleri mümkün olmaktadır.

    Bu durumda faaliyetinizi sürdürdüğünüz işhanı için yapılan giderlere ait faturaların ( yakıt, elektrik, su vs.) işhanında ikamet edenlere paylaşılmak suretiyle is ham yönetimince düzenlenmiş olan makbuzun, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca fatura veya fatura yerine geçen bir belge olarak kabulü söz konusu olmadığından ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün değildir.

    ____________________________________

    Özelge: Sitede bahçıvan, kapıcı, temizlikçi bekçi olarak çalıştırılanlara yapılacak ücret ödemelerinden Damga Vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.33.15.01-2009-720-58-10

    23/06/2010

    Konu

    :

    Bahçıvan, kapıcının Damga Vergisi ve Gelir v.

    İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; Başkanlığımız … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numaralı mükellefi olduğunuz, Sitenizde bahçıvan, kapıcı, temizlikçi, bekçi görevlerinde 11 kişi, aidat toplama ve muhasebede görevli 1 kişi olmak üzere toplam 12 kişi çalıştırdığınız, bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı konusunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

    GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    Bilindiği üzere, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, “Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

    Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Malisorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayinedilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” denilmiş olup, aynı maddenin 4 üncü bendinde, “Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler”in de ücret olarak vergilendirileceği belirtilmiştir.

    Mezkur kanunun, 23/6 ncı maddesinde ise; Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalliolmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlıkkapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir.) gelir vergisinden istisna edilmiştir.

    Öte yandan, aynı Kanunun 94 üncü maddesinde, vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar ile vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratlar sayılmış, ve (1) numaralı bendinde, “Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben 103 ve104 üncü maddelere göre tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.

    Buna göre, sitenizde çalıştırılan kapıcı ve bahçıvana yapılan ücret ödemelerinin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ıncı maddesi kapsamında gelir vergisinden müstesna tutulması; temizlik, muhasebe ve güvenlik işlerinde çalıştırılanların ise hizmetçi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

    DAMGA VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga  vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 9 uncu  maddesinde ise, bu Kanuna ekli  (2) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisinden müstesna olduğu  hüküm altına alınmıştır.

    Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun  “IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında, maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtların binde 6,6 nispetinde damga vergisine tabi olduğu; (2) sayılı tablonun “IV-Ticari ve medeni işlerle  ilgili kağıtlar”  başlıklı  bölümünün 34 üncü  fıkrasına  5535 sayılı  Kanunun 8 inci  maddesi  ile eklenen ibare uyarınca, Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen ücretlere ilişkin kâğıtların damga vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

    Buna göre, sitenizde çalıştırılanlardan; Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi kapsamında gelir vergisinden istisna olan kapıcı ve bahçıvana yapılan ücret ödemelerine ilişkin kağıtların 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/34 üncü fıkrası uyarınca damga vergisinden de müstesna tutulması; temizlik, muhasebe ve güvenlik işlerinde çalıştırılanların ücretleri ise Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinde sayılan ücretlerden olmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun “IV Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 1/b fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİnternet üzerinden çanta ve takı satışı yapan mükellefin Facebook ve Instagram’a ödediği reklam için 2 nolu KDV ve stopaj ödemesi gerekir mi?
    Sonraki İçerikApartman yöneticisine ödenen ücret gelir vergisinden istisna mıdır?