Ana Sayfa Muhasebe Şirketteki masa sandalye dolap raf ve benzeri demirbaşlar için uygulanacak amortisman oranı...

    Şirketteki masa sandalye dolap raf ve benzeri demirbaşlar için uygulanacak amortisman oranı kaçtır?

    5815
    0

    Bir Limited Şirkete mobilya dekorasyon işi yaptırıldı. Şirketteki masa – sandalye – evrak dolapları – raf vb. mobilyalar değiştirildi. Bunların demirbaş olarak alım faturasını işledim. Yüzde kaç amortisman uygulamam gerekiyor?

    Demirbaş amortisman listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilir. https://archive.ismmmo.org.tr/docs/mevzuat/PratikBilgiler/2020_vergi/20.pdf

     

    2020 yılı için 1.400.- TL  + KDV altında kalan sabit kıymetlerin (Demirbaş, Tesis Makine Cihaz vb) tamamı isteğe bağlı olarak direkt gider yazılabilecektir. Bu ve üstündeki tutarlar faydalı ömür tablosunda belirtilen yıla göre amortisman ayırmak suretiyle zamana yayılarak gider yazılacaktır.

    Sabit Kıymet alımlarının KDV’sinin tamamını, satın alındığı tarihte bir kerede KDV beyannamesinde indirilebilir.

    Sabit Kıymetler için geçici vergi hesaplama dönemlerinde amortisman ayrılmalıdır. İstenirse aylık olarak amortisman da ayrılabilir. Sabit kıymet hangi ayda alınırsa alınsın geçmiş aylar için de alındığı ayda amortisman ayrılır.

    Binek otoların alımında kıst amortisman uygulanır. Binek otoların KDV’si ve ÖTV’sinin 115.000 TL’ye kadar olan kısmı isteğe bağlı olarak alındığı tarihte bir kerede direkt gider yazılabileceği gibi,aracın maliyetine atılarak amortisman yoluyla yıllara yayılarak da gider yazılabilir.

    AMORTİSMAN AYIRMADA ALT SINIR
    YILLAR TUTAR VUK GENEL TEBLİĞ
    2020                              1.400 442
    2019                              1.200
    2018                              1.000 490
    2017                              900 476
    2016                              900 460
    2015                              880 442
    2014                              800 432
    2013                              800 422
    2012                              770 411

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖzel inşaatta çalışanlar çalışanların bildirimini Muh-SGK ile mi yapacak?
    Sonraki İçerikÜçte ikisi Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 100 ülkeye su ürünleri ihraç ediliyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz