Ana Sayfa Muhasebe Şirketler personel yemek harcamalarını vergiden düşebilir mi?

    Şirketler personel yemek harcamalarını vergiden düşebilir mi?

    Personele verilen nakit yemek bedelinin bordroya eklenmesi

    1268
    0

    Yemek Giderleri

    Hizmet erbabına işyerinde veya işyerinin müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler ücret sayılıp GVK’nın 23/8’inci maddesiyle vergiden istisna edilmiştir. GVK’nın 40/2’nci maddesinde yazılı bu giderler, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilecektir. Bu giderlerin aynı şekilde, zirai kazancın gerçek usulde tespitinde (GVK md.57/4) ve serbest meslek kazancının tespitinde de (GVK md. 68/2) gider olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

    Dışarıdan alınan ve iş yerinde sunulan yemek hizmeti de gider yazılabilir

    GVK’nın 23/8’inci maddesinde yer alan yemek bedeline ilişkin hükümde; işverenlerce hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerin, herhangi bir tutarla sınırlı olmaksızın vergiden müstesna tutulmasına izin verilmiştir. Söz konusu istisnanın uygulanmasında, işverenin işyerinde yemek hazırlatması şart olmayıp yemeğin dışarıdan temin edilmesi ve işyerinde ayın olarak yemek verilmesi suretiyle sağlanan menfaat niteliğinde olması yeterli bulunmaktadır.

    Yemek çeki üst sınırı 2021 yılı için 25 TL + KDV

    İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin (310 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2020 takvim yılında uygulanmak üzere) 23 TL’yi aşmaması (2021 yılı için de 25 TL) ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilecektir. İstisna uygulamasında yemek bedeline KDV dahil edilmeyecektir. Yemek bedelinin tutarının 23 TL’yi aşması halinde, aşan kısım (istisna tutarına isabet eden KDV hariç olmak üzere) net ödenen ücret olarak kabul edilecek ve vergiye tabi tutulacaktır. Yemek fişi, bilet (ticket) vs. adlarla bilinen ve hizmet erbabının bu fişleri kabul eden lokantalarda yemek yemesine imkân sağlayan uygulama bu kapsamdadır.

    Yemek bedeli nakit veya erzak olarak verilirse ücret niteliğindedir.

    Yemek bedelinin hizmet erbabına nakit veya erzak olarak verilmesi halinde ise bu ödemeler de ücret niteliğindedir ve genel gider olarak ticari kazancın tespitinde dikkate alınır.

    Taşeron yemek giderlerini asıl işveren gider yazamaz

    “193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinde, safi kazancın tespitinde hangi giderlerin indirilebileceği bentler halinde düzenlenmiştir. Sözü edilen maddenin 1’inci bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve devamı için yapılan genel giderlerin indirilmesine olanak tanınmışken, 2’nci bendinde, hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatının ayrıca 27’nci maddede yazılı giyim giderlerinin kazançtan indirilmesi kabul edilmiş, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun safi kurum kazancının tespitine ilişkin 13’üncü maddesinin 2’nci bendinde, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

    Davacı şirketin, fabrika bünyesinde yaptığı üretimin bir kısmında çalıştırdığı taşeronların personeline ait yemek giderinin doğrudan işçilik maliyetine kaydetmesine karşın sözü edilen giderin davacı şirket açısından kanunen kabul edilmeyen gider olduğundan bahisle yapılan tarhiyatı kaldıran vergi mahkemesi kararı temyiz edilmiştir.

    Davacı şirketin taşeronlarının personeline ilişkin yemek giderleri taşeronların ticari kazancının elde edilmesine ilişkin bir gider olup, davacı şirketin ticari kazancı ile doğrudan ilgisi olmadığı gibi kazancın elde edilmesi ve idamesi için zorunlu giderlerden sayılmayacağından giderlerden çıkarılarak matraha eklenmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı, bu nedenle vergi mahkemesince tarhiyatın kaldırılması yolunda verilen kararda yasal isabet görülmemiştir.”

    DANIŞTAY 3. DAİRE E. 2002/3546, K. 2004/1940

    _____________________________________________________________

    2021 Yılı için günlük yemek çeki istisna tutarı 25 TL + KDV (25,25 TL) olarak belirlendi

    İşyerleri tarafından çalışanlara yemek çeki veya karta bedel yüklemek yoluyla sağlanan yemek desteği, her yıl belirlenen bir tutara kadar gelir vergisi ve sgk priminden istisna ediliyor. Bu tutar 2021 yılı için günlük 25 TL + %1 KDV olarak belirlendi. (2020 yılında 23 TL+ KDV olarak uygulanıyordu.)

    Buna ilişkin düzenleme Gelir Vergisi Kanunun 23/8. maddesinde yer alıyor.

    GVK’nın 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinde yer alan, işverenlerce işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 25 TL + KDV’ye kadar olan kısmının Gelir vergisi matrahına tabi olmadığı belirtilmiştir.

    Verilen tutarın belirlenen bedeli aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Bu destek çalışana para olarak ödenirse ücret olarak değerlendirilir ve üzerinden Vergi ve SGK kesilir.

    2021 Yılında sağlanan tutarın belirlenen 25 TL + KDV’yi aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir.

    Bilet veya kar ile sağlanan yemek bedelleri çalışanın fiilen çalıştığı günlere karşılık gelmelidir. Fiilen çalışılmayan günler için ödenen tutarlar ücret gibi değerlendirilir. Örnek olarak çalışan ayda 26 gün çalışıyorsa 26 gün x 25 TL+KDV tutarında (25,25 TL) = 656,50 TL yüklenmelidir. Ay içinde çalışılmayan günler iade edilmemişse ücret olarak değerlendirilmelidir.


    Kaynak: TÜRMOB Kurumlar Vergisi Rehberi – 2021 Nisan
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPersonel sayısı 6 kişi olan bir firma ne zaman BES sistemine dahil olur?
    Sonraki İçerikSürekli İş Göremezlik Gelirinin Hesaplanması

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz