Ana Sayfa Vergi Şirket veya ortaklık şeklinde teşkilatlanan Tabipler (Diş, Kulak, Burun, Boğaz ve Göz Doktoru...

    Şirket veya ortaklık şeklinde teşkilatlanan Tabipler (Diş, Kulak, Burun, Boğaz ve Göz Doktoru gibi) Yazar Kasa kullanmak zorunda mı?

    1
    0

    43 SERİ NO’LU KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDA KANUNLA İLGİLİ GENEL TEBLİĞ

    Resmi Gazete Tarihi: 30/10/1992
    Resmi Gazete No: 21390
    Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında “Ödeme kaydedici cihazların kullanılması mecburiyeti Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit edilen faaliyetlerle uğraşanlar hakkında uygulanmaz” hükmü yeralmaktadır.
    Anılan maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, münhasıran aşağıda belirtilen faaliyetlerle uğraşan mükelleflerin, Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde belirtilen fatura veya perakende satış fişlerini düzenlemeleri şartıyla ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin dışında bırakılmaları uygun görülmüştür.

    1. Şirket veya ortaklık şeklinde teşkilatlanan Tabipler (Diş, Kulak, Burun, Boğaz ve Göz Doktoru gibi).

    2. Elektrikli, Elektronik ve Mekanik ev aletlerinin bakım ve onarımı işi ile uğraşanlar (Harice ayrıca yedek parça satışı yapılmaması şartıyla).

    3. Oto Komisyoncuları (Motorlu Kara Taşıtlarının alım, satım ve kiralanması ile ilgili işlere tavassut edenler).

    Şu kadar ki bu mükelleflerin, anılan madde uyarınca mecburiyet dışında bırakılmaları Bakanlığımızca gerek görülen hallerde bilahare mecburiyet kapsamına alınmalarına engel değildir.

    Tebliğ olunur.

    YAZAR KASA (ÖKC) KULLANMA MECBURİYETİ OLMAYAN MÜKELLEFLER LİSTESİ 3100 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ

    https://archive.ismmmo.org.tr/docs/mevzuat/PratikBilgiler/2024_vergi/22.pdf

     

    https://www.ido.org.tr/userfiles/files/yazarkasapos.pdf

     

    ***

    BENZER İÇERİK

    E-FATURA FORUM SAYFASINDA YER ALAN İÇERİK

    Merhaba,

    Doktorların kullandığı bankalardan alınan ve serbest meslek makbuzu yerine geçen makbuzların durumu ne olacak?

    509 NL. tebliğde kafa karıştırıcı bazı hususlar var. Yeni nesil yazar kasa kullanılması gerektiği ve yazar kasa fişinde bazı bilgiler bulunması halinde esmm yerine geçeceği yazıyor. Ancak yine de bu durumun elektronik sertifika ile esmm düzenlenmesine engel olmadığı yazıyor. Bankalardan alınan ve serbest meslek makbuzu olarak kullanılabilen fişleri Yeni Nesil ÖKC cihazlarında gerekli bilgilerin yazılması halinde ESMM yerine geçecek mi? ÖKC cihazlarında bulunan fiş kesme sınırı bu makbuzlarda da geçerli mi?

     

    509 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği V.5.4. e-Serbest Meslek Makbuzu Düzenlenmesi ve Teslimi başlıklı bölümünde ‘’Serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlerden (diş hekimleri ile veteriner hekimler dâhil), e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına olarak dâhil olanların, banka veya kredi kartı ile yapacakları tahsilatlara ilişkin düzenlenecek ÖKC Bilgi Fişi (e-SMM Bilgi Fişi)’nde yer alan banka işlem bilgilerine (işyeri no, terminal no, tahsilatta kullanılan banka veya kredi kartı numarasının son dört rakamı, kart sahibinin adı soyadı, tahsilat tutarı, onay kodu) e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde yer verilmesi ve ÖKC bilgi fişinin de müşteriye verilmesi koşuluyla, EFT-POS özellikli YN ÖKC’lerin de 5/1/2008 tarihli ve 26747 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:379) ile 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:382)’nde belirtilen POS (fiziki ve/veya sanal) cihazı yerine kullanılması mümkün olup EFT-POS özellikli YN ÖKC’den düzenlenen bilgi fişi e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısı yerine geçer.’’ açıklamaları yapılmıştır.

    Yukarıda yapılan açıklamalara göre hekim pos kullanan Serbest Meslek Erbablarının e-SMM uygulamasına geçtikten sonra hekim poslardan ürettikleri belgeler e-SMM yerine geçemeyecek. Bunun yerine bu tip mükellefler isterlerse(zorunlu değiller) EFT-POS özellikli YN ÖKC aldıkları takdirde buradan düzenlenecek ÖKC Bilgi Fişi (e-SMM Bilgi Fişi) ’nde yer alan banka işlem bilgilerine e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde yer verilmesi ve ÖKC bilgi fişinin de müşteriye verilmesi koşuluyla EFT-POS özellikli YN ÖKC’den düzenlenen bilgi fişi e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısı yerine geçebilecek. Bu durumda mükellefler daha sonradan bilgi fişine bağlı olarak e-SMM düzenlemek zorundadırlar.

    Daha önceden hekim pos kullanan mükellefler EFT-POS özellikli YN ÖKC almadıkları veya kullanmadıkları takdirde elektronik ortamda düzenledikleri ve elektronik sertifika ile imzaladıkları e-SMM’yi muhatabının talebi çerçevesinde ıslak imzalı kâğıt çıktısı verilerek ya da elektronik ortamda ileterek teslim etmeleri gerekmektedir.

     

     


    Kaynak: İSMMMO, E-Fatura forum
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYıl sonu ciro primlerinde KDV oranı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz