Ana Sayfa Vergi Şirket ortağının bedelsiz şirkete kiraladığı home ofis için stopaj ödenecek mi?

    Şirket ortağının bedelsiz şirkete kiraladığı home ofis için stopaj ödenecek mi?

    1
    0

    Şirket ortağının sahip olduğu ev adresini aynı zamanda bedelsiz olarak ortak olduğu  şirkete kiralaması halinde home ofis için stopaj ödenecek mi?

    Şirket ortağının tapu sahibi olduğu gayrimenkulü ortak olduğu şirkete bedelsiz olarak kiraya vermesi mümkündür. Bu durumda kira ödemesi yapmayan şirket kiraya bağlı stopaj vergi de ödemeyecektir.

    Mülk sahibi olan şirket ortağı ise emsal kira bedelinden GMSİ beyannamesi verecektir. Emsal kira bedeli gayrimenkulün belediyedeki vergi değerinin yıllık %5’idir.

    Emsal Kira Bedelinin Oranı 

    Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. 

    Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. 

    Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenen vergi değerinin % 5’idir. 

    Örnek: 

    Belediye emlak vergisi değeri: 1.000.000 TL

    YILLIK emsal kira bedeli: 50.000 TL (1.000.000 TL x%5)

    Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve haklarının maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu’nun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10’udur.

    ***


    EK İÇERİK


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2024/3. Dönem Geçici Vergi Beyanında Önceki Dönem KKEG veya Diğer İndirim Gösterilecek Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz