Ana Sayfa Çalışma Hayatı Şirket ortağı için alınan yemek kartı gider yazılabilir mi?

    Şirket ortağı için alınan yemek kartı gider yazılabilir mi?

    19
    0

    Yemek çeki veya yemek kartı diye anılan hizmetin bir firmadan alınarak şirkette %100 hissesi olan limited şirket ortağına verilmesi halinde bu harcama gider olarak kayıtlara alınabilir mi?

    Yemek yardımı bir hizmet akdine bağlı olarak çalışan kişilere yapılan kişilere sağlanan bir haktır. Şirket ortağı olan kişinin ortaklık nedeniyle bu indirimden yararlanmasının mümkün olmadığını değerlendiriyoruz.

    Günlük yemek ücretinin 2024 yılında vergiden istisna edilen tutarı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; 30 Aralık 2023 tarih ve 32415 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete kararı ile KDV dahil 187 TL’ye yükseltildi.

    Yemek yardımının gelir vergisinden istisna edilen tutarında bir önceki yıla göre %54,54 oranında artış yapıldı.

    Belirlenen KDV dahil 187 TL’lik yemek yardımı, 2024 yılının Aralık ayı sonuna kadar geçerli olacak.

    Yemek bedelinin SGK priminden istisna edilen kısmı ise asgari ücrete endekslenmiştir. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olan günlük brüt asgari ücretin %23,65’ine isabet eden 157,69 TL’lik kısmı SGK işçi ve işveren priminden istisna edilmiştir.

    Yukarıda belirtilen yemek ücretinin gelir vergisinden ve SGK priminden istisna edilen kısmı ücret bordrolarında hesaplanan vergi ve sosyal güvenlik kesintileri için geçerlidir.

     

     


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirkete ayni sermaye olarak konulan ticari malların muhasebe kaydı nasıl olacak?
    Sonraki İçerikİkinci el binek oto için 2024 yılında amortisman ayırma sınırı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz