Ana Sayfa Vergi Şirket kredi kartları hangi hesapta takip edilmelidir?

    Şirket kredi kartları hangi hesapta takip edilmelidir?

    7652
    0

    Şirkete ait kredi kartı harcamaları hangi hesapta izlenir? Faturası olmayan ekstredeki işlemler için nasıl bir işlem yapabiliriz?

    Kredi kartı ile yapılan harcamalar Bankadan kullanılan Kredi gibi işlem yapılır. 

    Bu harcamalar 309 hesap veya 300 hesapta alt hesap kullanılabilir.

    Faturası olmayan harcamalar kayıtlara gider olarak yazılmaz.


    3. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR 

    Kısa vadeli yabancı kaynaklar, dönen varlıkların ayrılmasında kullanılan ölçüye uygun olarak, en çok bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi sonunda ödenecek yabancı kaynakları kapsar. 

    Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar, Mali Borçlar, Ticari Borçlar, Diğer Borçlar, Alınan Avanslar, Ödenecek Vergi ve Diğer Yükümlülükler, Borç ve Gider Karşılıkları, Gelecek Aylara Ait Gelirler ve Gider Tahakkukları ile Diğer Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar şeklinde bölümlenir. 

    30. MALİ BORÇLAR

    Kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir yıldan daha az bir süre kalan uzun vadeli mali borçların ana para taksit ve faizlerini kapsar. 

    300. BANKA KREDİLERİ 

    Bu hesap, banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan kısa vadeli kredilere ilişkin tutarları içeren hesap kalemidir. 

    İşleyişi : 

    Alınan kısa vadeli krediler bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir. 

    301.

    302.

    303. UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ 

    Vadelerine bir yıldan fazla süre bulunmakla birlikte uzun vadeli kredilerin, bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek anapara taksitleri ile vadesi bir yılın altına düşenleri ve bunların tahakkuk ettiği halde henüz ödenmeyen faizlerini kapsar. 

    İşleyişi : 

    İşletmenin uzun vadeli borçlarından, bilançonun düzenlenme tarihini izleyen bir yıllık dönemde ödenecek olan taksitleri ve faizleri bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir. 

    304. TAHVİL ANAPARA BORÇ TAKSİT VE FAİZLERİ 

    Bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek tahvil anapara borç taksitleri ile tahvillerin tahakkuk edip de henüz ödenmeyen faizlerinin izlendiği hesaptır. 

    İşleyişi : 

    Yukarıda belirtilen tahvil anapara borç, taksit ve faizleri bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir. 

    305. ÇIKARILMIŞ BONOLAR VE SENETLER 

    Tedavüldeki finansman bonoları ve banka bonoları gibi kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları karşılığında sağlanan fonlar bu hesapta izlenir. 

    İşleyişi : 

    Bu hesapta tanımlanan menkul kıymetler ihraç edildiğinde nominal bedel üzerinden bu hesaba alacak, ilgili hesaplara borç kaydedilir. Ödenmeleri halinde hesaba borç kaydedilir. 

    306. ÇIKARILMIŞ DİĞER MENKUL KIYMETLER 

    Çıkarılmış bonolar ve senetler kapsamına alınamayan diğer menkul kıymetlerin izlendiği hesaptır. 

    İşleyişi : 

    Yukarıda tanımlananlar dışında çıkarılmış diğer menkul kıymetler nominal bedel üzerinden bu hesaba alacak, ilgili hesaplara borç kaydedilir. Ödenmeleri halinde borç kaydedilir. 

    307.

    308. MENKUL KIYMETLER İHRAÇ FARKLARI (-) 

    Nominal değerinin altında ihraç edilen tahvil, senet vs. diğer menkul kıymetlerin nominal değeri ile satış fiyatı arasındaki farkın gelecek döneme ait olan kısmı bu hesapta izlenir. 

    İşleyişi : 

    Nominal değerin altında ihraç edilen tahvil, senet vs. diğer menkul kıymetlerin nominal değeri ile satış fiyatı arasındaki farklardan gelecek döneme ait olanlar ve “408. Menkul Kıymetler İhraç Farkı Hesabı”ndan bu hesaba aktarılanlar bu hesabın borcuna, menkul kıymetin vadesine paralel olarak itfa edilmesi kaydıyla hesaplanan itfa tutarları, “66. Finansman Giderleri” grubundaki hesaplar karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir. 

    309. DİĞER MALİ BORÇLAR 

    Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan mali borçların izlendiği hesaptır. 

    İşleyişi : 

    Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak, ödenmesi halinde borç kaydedilir.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları KDV – ÖTV Grup Müdürlüğü

    Sayı:39044742-130[özelge]-E.82326707.11.2020
    Konu:Kredi kartı ile yapılan tahsilatların faturalandırılması ve KDV beyanı 

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin mobil cep telefonları ve bilgisayar yazılımına bağlı olarak şehir içi kısa mesafede ulaşım amaçlı elektrikli araçların (scooter) kişilerin kullanımına verilmesi faaliyetiyle iştigal ettiği, söz konusu araçların açılışında ve kullanılan her bir dakika için belirlenen birim fiyat üzerinden yapılan hesaplamaya göre kullanımı müteakip kullanıcıların kredi kartından iki ayrı seferde para tahsil edildiği, bazı istisnai hallerde kullanımın ayın son dakikalarına isabet etmesi halinde araçların açılış ücretlendirmesinin ve dolayısıyla birinci kredi kartı tahsil işleminin ay sonundaki açılış anında yapıldığı, hizmet bedelinin kalan kısmının ise kullanımın tamamlanmasıyla takip eden ay başında hesaplandığı ve dolayısıyla ikinci kredi kartı tahsil işleminin bu ayda yapıldığı belirtilerek hizmete ilişkin faturalandırmanın hangi ayda yapılması gerektiği ile hizmetin tamamlanmasıyla birlikte tek bir fatura düzenlenmesinin gerekmesi halinde katma değer vergisi (KDV) beyannamelerinde, kredi kartıyla yapılan ve iki ayrı döneme sirayet eden tahsilatlar nedeniyle oluşabilecek uyumsuzluğa ilişkin yapılacak işlemler hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    -1/1 maddesinde, Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

    -10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, vergiyi doğuran olayın, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması ile, (b) bendinde, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ile meydana geleceği,

    -20 nci maddesinde ise, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği

    hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin “Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi” başlıklı (I/Ç-1.) bölümünde;

    “3065 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde vergiyi doğuran olayın hukuki şartları, vergiye tabi işlemlerin özelliklerine göre ayrı ayrı tayin ve tespit edilmiştir. 

    Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olay, mal teslimi veya hizmet ifasının yapıldığı anda meydana gelir.

    Vergi alacağının zamanında kavranması ve güvence altına alınması amacıyla malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde ise bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere vergiyi doğuran olay fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında meydana gelir.”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Kredi kartı ile yapılan tahsilatların beyanına ilişkin açıklamalara ise 60 No.lu KDV Sirkülerinin (7.2) bölümünde yer verilmiştir.

    Buna göre, Şirketinizin şehir içi kısa mesafede elektrikli araç kullanımına yönelik verdiği hizmetin ifa edildiği tarih (müşterinin elektrikli araç kullanımını tamamlayıp aracı kilitlediği tarih) itibarıyla açılış ücreti de dahil toplam hizmet bedeli üzerinden KDV hesaplanarak bu tarihi kapsayan dönem KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Öte yandan, açılış ücretine yönelik olarak (henüz hizmet ifa edilmeden) fatura ve benzeri belge düzenlenmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere, belgenin düzenlendiği tarih itibarıyla vergiyi doğuran olayın meydana geleceği tabiidir.

    Hizmete ilişkin açılış ücretinin kredi kartından tahsil edildiği dönem ile hizmetin ifa edildiği dönemin farklı olması halinde dahi, kredi kartı ile yapılan açılış ücreti tahsilatlarının, tahsil tarihini kapsayan döneme ait KDV beyannamesinin “Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin KDV Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel” satırında beyan edilmesi gerekmekte olup, bu satırdaki tutar ile “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel” satırındaki tutarın farklı olması halinde izah gerekçesi olarak farklılığın kredi kartı ile tahsil edilen hizmet bedellerinden kaynaklandığı belirtilebilecektir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKur korumalı Türk Lirası hesabına firmalar sadece bir bankasında bulunan dövizini yatırabilir mi?
    Sonraki İçerikHizmet ihracatı için ihracat kabul belgesi düzenlenmeli midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz