Ana Sayfa Çalışma Hayatı Şirket devirlerinde personellerin özlük hakları da devir olur mu?

    Şirket devirlerinde personellerin özlük hakları da devir olur mu?

    Şirket devirlerinde personellerin özlük hakları da devredilir mi?

    663
    0

    İşçiler bir yerde çalışırken o iş yeri kapandı. Tüzel kişilik olarak faaliyet göstermekteydi. Kapanmadan önce işçilerin bütün hakları ödendi. Kıdem tazminatı ve yıllık izin süreleri vb. haklar. Bu iş yeri de işçilerin haklarının hepsini ödedikten sonra farklı bir tüzel kişiliğe devredildi. Yeni devralan iş yeri ilgili olarak işçiler yıllık izin ücreti ile alakalı hakları devam eder mi?

    “İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile devralana geçer. Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür. Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar.

    Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır. Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz. Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz.

    Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.” Hükümden açıkça anlaşıldığı üzere devredilen işyeri ile ilgili olarak işçinin haklarından, devreden işveren ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Sadece devreden işveren için 2 yıllık bir süre sınırı konulmuştur.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAB, koronavirüs salgınının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için oluşturulan 750 milyar € tutarında kurtarma paketi ve bütçe konusunda anlaşma sağladı
    Sonraki İçerikHaziran sonunda Merkezi Yönetim Brüt Borç Stoku 1.641,2 milyar TL seviyesine yükseldi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz