Ana Sayfa Çalışma Hayatı Şirket çalışanına verilen borç için gelir vergisi ve damga vergisi ödenir mi?

    Şirket çalışanına verilen borç için gelir vergisi ve damga vergisi ödenir mi?

    17
    0

    Çalışan müdürümüze şirket olarak borç para vermek istiyoruz ve bu para maaşından peyder pey kesilecektir. Rakam biraz yüksek. 600.000 TL gibi ve aylık 50.000 TL kesilerek 12 ayda borç kapanacaktır. SGK acısından bordroda bildirilmesi gerekir mi?

    4857 Sayılı İş Kanunu’nun “Ücret Hesap Pusulası “ başlıklı 37. Maddesinde, işverenin işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorunda olduğu, bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerektiği, bu işlemlerin damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaf olduğu hükme bağlanmıştır. 196 Personel Avansları hesabında izlenen ve personelin maaşından kesilen avansların ücret bordrosunda mahsup olarak gösterilmesi gerekmektedir.

    -Personele verilen borcun ileride ödenecek ücretlerden, ücret bordrosu üzerinden mahsup edilecek olması halinde avans niteliğinde değerlendirilecek ödemenin yapıldığı tarihte gelir vergisi ve damga vergisine tabi tutulması, Personele verilen borcun ileride tahakkuk edecek ve kendisine ödenecek ücretlerinden ücret bordrosu üzerinden kesinti yapılmadan, çalışan tarafından işverene borç iadesi olarak taksitler halinde geri ödenmesi durumunda verilen borç ödemesinden ücret gelir vergisi tevkifatı yapılmaması gerektiğini değerlendiriyoruz.

    Ayrıca çalışana verilen borcun Kurumlar Vergisi Kannunu’nun 13’ncü maddesindeki  Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümlerine göre de değerlendirilmesi gerekmektedir. 

    Adı geçen maddede;

    (1) Kurumlar, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır. Alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler her hal ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilir.

    Bu maddeye istinaden verilen borç için faiz işletilmesi ve vergiye tabi tutulması hususunun değerlendirilmesi gerekir.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMaliyetle ilişkilendirilen kur farkları dönem sonunda finansman gider kısıtlaması hesabında dikkate alınır mı?
    Sonraki İçerikSMMM ve YMM’lerin mesleki faaliyetler aynı zamanda ev olarak kullanılan ikametgâhlarda yürütülemez.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz