Ana Sayfa SGK Şirket birleşmesi sonrası MUHSGK beyanı nasıl verilecek?

    Şirket birleşmesi sonrası MUHSGK beyanı nasıl verilecek?

    652
    0

    28.03.2022 tarihinde 2 şirketi basitleştirilmiş usul ile birleştirdik. Devrolunan şirketin SGK dosyası mevcut. Sorularım: 1: Kümülatif vergi matrahları sıfırlanmalı mı? 2: Birleşme ile SGK sicil numarası değişmiyor, MUHSGK beyanını nasıl vermemiz gerekir?

    Şirket birleşmelerinde sosyal güvenlik mevzuatı yönünden bazı işlemlerin yapılması gerekmektedir. Buna göre, birleşmenin ticaret sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde idari para cezası uygulanır.

    Şirketlerin birleşmesi sonrası hali hazırdaki iş yerlerindeki faaliyet ve sigortalı çalışması devam edecek ise yapılacak işlem sadece unvan değişikliği olacak ve birleşme sonrası hangi unvan oluşacaksa iş yeri tescil bilgisi güncellenecektir.

    Şirket nevi değişikliklerinde devrolan şirketin çalışanlarının ücret matrahları kümülatif olarak dikkate alınmaktadır. Çünkü yeni türe dönüştürülen şirket eskisinin devamı niteliğindedir. Ancak şirket birleşmelerinde matrahın kümülatif alınması gerekip gerekmediği konusunda uygulamada tereddütler yaşanmaktadır. Zira, infisah ederek yeni şirkete devrolan şirketin hukuki ve ekonomik bütünlüğünün bozulduğundan hareketle, çalışanların işveren değişikliği yaptığı düşünülebilir ve bu nedenle ücret matrahını sıfırlanması gerektiği söylenebilir.


    İki şirketimizin birleşmesi 16.11.2021 tarihinde tescil edildi ve SGK’ya birleşme bildirildi. Kasım ayına ait SGK aylık prim belgesi bütün ayı kapsayacak şekilde devralan şirket mi vermesi gerekir?

    Şirketlerin birleşmesi, nevilerinin değişmesi veya diğer bir şirkete katılması, adi şirketlerde yeni ortak alınması hallerinde işyeri dosyası tescil işlemleri Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tâbi şirketlerin nevilerinin değişmesi, birleşmesi veya diğer bir şirkete katılması durumunda, bu hususların ticaret siciline tesciline ilişkin ilân tarihini; adi şirketlerde şirkete yeni ortak alınması durumunda ise en geç yeni ortağın alındığı tarihi takip eden on gün içinde, işyeri bildirgesi ile bildirimde bulunulacaktır. İşyerlerinde işletme adı değişikliklerinde işyeri bildirgesi verilmemesi, ancak değişikliğin, Ticaret Sicil Gazetesinin de ekli olduğu bir yazı ile Kuruma bildirilmesi yeterli bulunmaktadır.


    Şirket birleşmelerinde SGK’ya ne kadar sürede bildirimde bulunulmalıdır?

    Limited şirket birleşmesinde vergi dairesine devir olan ve devir alan şirketin bildirim yapması gerekir…
    Şirket birleşme ve satın almalarında damga vergisi
    Şirket birleşmelerinde sermaye artışı ayni sermaye ile yapılır mı?
    Şirket birleşmelerinde aktife kayıtlı binaların değerleri nereden temin edebilir?
    Şirket birleşmelerinde devir alınacak şirketin sermayesinin ödenmiş olması zorunlu mudur?

    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik5746 Sayılı Kanun hükümlerinden yararlanıp yararlanılmayacağı
    Sonraki İçerikBilanço usulü gelir vergisi mükellefi için geçici vergi ödemesini 193 no.lu hesapta takip eder mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz