Ana Sayfa Çalışma Hayatı Şirket birleşmesi sebebiyle yeni oluşan sigorta dosyasına girişleri yapılacak personellerin kümülatif vergi...

Şirket birleşmesi sebebiyle yeni oluşan sigorta dosyasına girişleri yapılacak personellerin kümülatif vergi matrahı ne olur?

Şirket birleşmesi sebebiyle yeni oluşan sigorta dosyasına girişleri yapılacak personellerin kümülatif vergi matrahı ne olur?

897
0

Ağustos ayında şirket birleşmesi yapıldı.

Bayimiz olan şirket ile birleşerek bünyemize katıldı. SGK ile ilgili işlemler yapıldı. Önceki sigorta numarası aynı kaldı. Sadece Unvan ve e-bildirge kullanıcı şifreleri değişti. Dolayısı ile işçiler açısından herhangi bir giriş-çıkış olmadı. Ancak bir konuda tereddüt yaşadık. “Birleşmede eski şirkette çalışanlar yeni şirkete devrolduğu için işçilerin kümülatif vergi matrahları da sıfırlanmalı” diye görüş bildirenler oldu bu konu da birkaç makalede gördük.

 

Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı ya da kısaltılmış adıyla KGVM, gelir vergisi oranını tespit etmek için kullanılan bir takvim yılı içindeki gelir vergisi matrahları toplamını ifade etmektedir. Gelir vergisinin hangi orandan alınacağına karar vermek için kümülatif gelir vergisi matrahının gelir vergisi tarifesinde hangi dilimde yer aldığına bakılır.

 

Takvim yılını ilgilendirdiği için Ocak ayında sıfırlanmaktadır. T. C. Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Dairesi Başkanlığı B.07.1.GİB.4.34.I6.01/GVK-103-12713 sayılı özelgede, gelir vergisi kanunu 61, 94 ve 103 maddeler kapsamında vergilendirilme konusunda, yıl içerisinde iş değiştiren personellerin eski kümülatif gelir vergisi matrahlarının yeni işyerleri ile ilişkilendirilmeyeceği anlaşılmaktadır. Yani yıl içinde yeni işe başlayan personeller, sıfırdan yeni matrah ile işlem yapabilmektedirler.


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerike-Defter uygulamasında teknik sorularımı nereye iletmeliyim?
Sonraki İçerikFatura, çek, senet, navlun, serbest meslek makbuzu vb. belge tipleri elektronik defter uygulamasında, nasıl kaydedilecektir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz