Ana Sayfa Mevzuat Şirket Birleşme ve Devralmalarında önceden rekabet Kurumundan izin almak zorunlu mudur?

Şirket Birleşme ve Devralmalarında önceden rekabet Kurumundan izin almak zorunlu mudur?

1284
0

Şirket Birleşme ve Devralmalarında önceden rekabet Kurumundan izin almak zorunlu mudur?

Rekabet Hukukunun Esasları

Rekabet Hukukunda Usül

Birleşme Ve Devralma Süreci

 

4054 sayılı Kanun’un 7. maddesi uyarınca hukuki geçerlilik kazanmalarını teminen Rekabet Kurulu’ndan izin alınması gereken birleşme ve devralma işlemlerine ilişkin inceleme sürecinde öne çıkan usul kurallarına aşağıda yer verilmektedir.

Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ (2010/4 sayılı Tebliğ) kapsamında usulüne uygun olarak en kısa zamanda ve en geç uygulamaya konulmadan önce bildirilen birleşme ve devralmalar, 15 gün içerisinde yapılan ön inceleme sürecini takiben Kurul tarafından görüşülür. Görüşme sonucunda Kurul tarafından ya işleme izin verilir ya da işlem nihai incelemeye alınır. Nihai inceleme kararı alınması halinde Kurul’un işleme ilişkin gerekli tedbirleri alma hakkı da bulunmaktadır.

Başvurudan itibaren 30 gün içerisinde hakkında herhangi bir işlem yapılmayan birleşme ve devralmalara izin verilmiş sayılır ve bu birleşme ve devralmalar hukuki geçerlilik kazanır.

2010/4 sayılı Tebliğ kapsamında Rekabet Kurulu iznine tabi olmakla birlikte birleşme ve devralmaların bildirilmemesi halinde; Rekabet Kurulu bu birleşme veya devralmadan haberdar olduğunda söz konusu işlemi incelemeye alır. İşlem, yapılan inceleme sonucunda 2010/4 sayılı Tebliğe aykırı görmezse işleme izin verilir ancak bildirimde bulunulmadığı için teşebbüse ceza uygulanır. İşlemin Tebliğe aykırı görülmesi halinde ise Kurul gerekli gördüğü tedbirleri alır ve soruşturma başlatır.


Kaynak:Rekabet Kurumu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. MuhasebeNews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Rekabet hukukunun esasları nedir?

İş Akdi Feshedilen Üst Düzey Yöneticilere Rekabet Yasağı Çerçevesinde Yapılan Ödemeler Ücret Sayılır mı? Ticari Kazancın Tespitinde Gider Olarak İndirilmesi Mümkün müdür?

A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri Hakkındaki Rekabet Yasağı ve Bağlılık Yükümlülükleri Nelerdir?

Haksız Rekabet Nedeniyle Ödenen Tazminatlar Gider Olarak Kaydedilebilir mi?

LTD. ŞTİ. Ortakları Hakkındaki Rekabet Yasağı ve Bağlılık Yükümlülükleri Nelerdir?

Dünyanın En Fazla ve En Az Rekabetçi Ekonomilerini Biliyor musunuz?

Kollektif Şirketlerde Rekabet Yasağına Uyulmaması Halinde Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

Birlikte Çalışan Kadınların Rekabeti Yaratıcılığı Öldürüyor!

Orta Doğulu İnternet Sitesi Amazon İle Rekabet Ediyor!

 

 

 

 

Önceki İçerik“Ölüler Kitabı” Sergisindeki Antik Mısır Papirüsü (Afrika) (Sanat Tarihi / Antik Akdeniz Sanatı)
Sonraki İçerik“Ölüler Kitabı” Sergisindeki Mezar Parçası (Afrika)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz