Ana Sayfa Muhasebe Şirket apartmanın ortak kullanım alanını kiralarsa muhtasar beyannamesinde nasıl bildirim yapmalıdır?

Şirket apartmanın ortak kullanım alanını kiralarsa muhtasar beyannamesinde nasıl bildirim yapmalıdır?

1369
0

Şirketimiz depo olarak bir apartmanın kömürlük, kapıcı dairesi gibi sadece binaya ait olan bir yer kiralamak istemektedir. Burada kiralamaya ait olarak apartman yönetiminin vergi dairesine mükellefiyet kaydı mı açtırması gerekmektedir.  Stopaj ve gelir vergisi yönünden nasıl bir yol izlemeliyiz?

Apartman ve site ortak kullanım alanlarının mülkiyet hakkı hisseleri oranında kat maliklerine ait olduğundan ve bu alanların kat malikleri kurulunun oy birliği ile alacakları karar doğrultusunda, yönetim tarafından kat malikleri adına vekil sıfatıyla kiralana bilecektir.

Bu alanların GVK’nın 94. maddesine göre tevkifat yapma mecbur olmayanlara kiraya verilmesi durumunda hak sahibi başına elde edilen kira bedeli, 2018 yılı için 1.800 TL’yi 2019 yılı için ise 2.000 TL aşması halinde beyan edilecek, aşmaması halinde ise beyan edilmeyecektir.

Söz konusu alanların GVK’nın 94. maddesine göre tevkifat yapma mecbur olanlara kiraya verilmesi durumunda ise, hak sahibi başına elde edilen kira bedeli, 2018 yılı için 34.000 TL’yi 2019 İçin ise 40.000 aşması halinde beyan edilecek, bu miktarı aşmaması halinde ise beyan edilmeyecektir. Şirketinizin kiralaması yukarıdaki belirtilen konumdadır.

Her malik için GV stopajı yapılacaktır. Öte yandan, kat maliklerinin beyana tabi başkaca bir gelirinin bulunması halinde ise, elde edilen gayrimenkul sermaye iradının beyannameye dâhil edilip edilmeyeceği kat maliklerinin mükellefiyet türlerine göre belirlenecektir.”

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Site yöneticisine ödenen huzur hakkı ücret bordrosuna dâhil edilir mi?

 

 

 

Site ve apartmanlarda çalışan işçiler için gelir ve damga vergisi kesintisi yapılır mı?

 

 

 

 

Sitedeki Güvenlik Personelinin Sigorta Primlerinin Ödenmesinden Kimler Sorumludur?

 

 

Önceki İçerikGelir vergisi beyannamesinde işyeri bilgileri kısmında brüt kira bedelini mi net kira bedelini mi yazacağız?
Sonraki İçerikTeknoparkta bulunan firmanın bitmiş olan projesi için düzenleyeceği fatura KDV’li mi olmalı, düzenlenen fatura kurumlar vergisinden istisna mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz