1- SINAİ MÜESSESELERDE KAYIT SERBESTLİĞİ NASIL UYGULANIR?
Sınai müesseseler, bu bölümde yazılı defterleri;
1.1- İşlerinin önerilerine ve hususiyetlerine göre diledikleri şekilde tutabilirler,
1.2- İlk ve mamul maddeler için ayrı defter kullanabilirler,
1.3- Bunları cins ve nevi itibariyle ayrı sayfalarda gösterebilirler.
2- SINAİ MÜESSESELER BİTİM İŞLERİ DEFTERİ TUTMAK ZORUNDA MIDIR?
HAYIR.
Bitim işleri defteri tutmayarak buraya yazılması gereken malumatı, imalat defterine kaydedebilirler.
İstihsal Vergisi defteri tutmayarak bunlara ait kayıtları defterikebirde açacakları özel bir hesapta veya satışlarını kaydettikleri hesabın ayrı bir sütununda gösterebilirler.
3- SINAİ MUHASEBE TUTANLAR İMALAT DEFTERİ TUTARLAR MI?
İmalat defterine kaydolunan bilgileri malumatı içerecek şekilde sınai muhasebe tutanlar, Maliye Bakanlığından müsaade almak şartıyla ayrıca imalat defteri tutmazlar.
Kaynak: Vergi Usul Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.