BA-BS Formlarında sigorta poliçelerinin bildirimindeki tutarlar konusunda bir sorum olacaktı. Bildiğiniz gibi net tutarı 5.000 TL olan alım ve satımlarımızı BA-BS formlarında göstermek zorundayız, buradaki net tutarları giderleştiriyoruz (KDV Hariç Tutar) fakat sigorta poliçelerinde T.H.G. Fonu G.H.K.P. Gider Vergisi gibi vergi türleri var, biz tutarları düşerek mi BA-BS formlarında bildirim yapacağız, ayrıca giderleştirmede bu vergiler dahil mi giderleştirme yapacağız, vergiler hariç giderleştirme yapacaksak bu vergileri hangi hesaba kayıt yapacağız ?
Poliçede KDV olmadığı için tüm unsurlar toplamı b formunda ve giderleştirmede dikkate alınır.
Aracımıza yaptırdığımız trafik sigortasının maliyeti 5.000,00 TL üzerinde olduğu için bunu BA formunda gösteriyor muyuz? BA formunda gözükecekse poliçeyi düzenleyen acentenin unvanı mı yazılacak?
Sigorta pirimi BA formuna yazılır. Formun satıcı bölümüne acente bilgileri yazılacaktır.
A.Ş. mükellefi sigorta firmasından “inşaat ve tüm riskler sigorta poliçesi ” satın aldı. Poliçe de vergi hariç net prim toplamı: 10.517,47 TL’dir. BA bildirimine dâhil edilecek mi?
BA formunda sigorta poliçesi bildirilecektir.
Ba-Bs bildirim formlarının verilme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde, bildirimlerin verilmesine ilişkin süreler nasıl hesaplanır?
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 18 inci maddesi uyarınca, resmi tatil günleri süreye dâhil olmakla birlikte, sürenin son günü resmi tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter. Bu bağlamda; bildirim formlarının verilme süresinin son günü resmi tatile rastlarsa, bildirimlerin tatili takip eden ilk iş günü saat 24:00’ten önce gönderilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan aynı Kanunun mükerrer 355’inci maddesine göre kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezasına ilişkin süre hesabında (bildirimlerin kanuni süresinden sonraki 3 gün içinde verilmesi veya düzeltme bildiriminin kanuni süresinden sonra verilmesi hallerinde) bildirimlerin verilmesi gereken son gün dikkate alınır.
Örneğin; 2017/Ağustos dönemine ait bildirim formlarının 1.9.2017 tarihinden itibaren en geç 30.9.2017 tarihi akşamı saat 24:00’e kadar verilmesi gerekmektedir. Ancak, son gün resmi tatile (Cumartesi) rastladığından, bildirim formlarının verilme süresi, tatili takip eden ilk iş günü olan 2.10.2017 tarihi (Pazartesi) akşamı saat 24:00’e kadar uzamaktadır.
Ancak, 3 günlük 1/10 oranında cezalı bildirim, 10 günlük cezasız düzeltme ile 15 günlük 1/5 oranında cezalı düzeltme bildirimi verme tarihleri hesaplanırken, 2.10.2017 tarihi değil, 30.9.2017 tarihi esas alınacaktır.
Ba-Bs formlarını bildirim süresinden 3 gün sonra verdim. Ceza uygulanacak mı? 3 gün sonra verdiğim için cezaya indirim uygulanır mı?
Bildirim formlarını süresinde vermeyen mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, elektronik ortamda verilmesi gereken bildirim formlarını belirlenen sürelerin sonundan itibaren 3 gün içinde veren mükellefler hakkında ilgili hüküm uyarınca ceza miktarı 1/10 oranında uygulanır. Bu durumda kesilecek ceza için söz konusu Kanunun 376. maddesine göre indirim de talep edilebilir.
Kaynak: İSMMMO – GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.