Ana Sayfa SGK Sigorta girişi olmayan birisine ödenen kıdem tazminatını nasıl beyan edeceğiz?

Sigorta girişi olmayan birisine ödenen kıdem tazminatını nasıl beyan edeceğiz?

605
0
Yanlışlıkla 28.08.2010 doğumlu bir erkek çocuğun markette perakende satış elemanı olarak 03.01.2020’ye işe girişini yapmışız. Cuma günü bildirgeyi onaylayayım derken fark ettim. Aylık prim hizmet bildirgesini daha onaylamadım. Yanlış işe girişi yapılan bu çocuk 2019 Kasım ayında aynı işyerinde sigortasını başlattığımız Bayram bey adında personelimizin oğlu. Bayram bey AGİ formu için Çocuklarının kimlik fotokopilerini biraz da geç gönderince, çocuğun kimliğine istinaden yanlışlıkla girişi yapılmış. Nasıl bir yol izleyebiliriz? Geriye dönük çıkışını mı verelim, işe giriş bildirgesi iptali için sgk’ya dilekçe mi verelim? Yoksa Ocak ayı bildirgesini verip Şubat ayına çıkışını mı yapalım? Sonuçta çalışan biri değil. Kısacası işe giriş iptal dilekçesini SGK’ ya verirsek bir ceza ile karşılaşır mıyız?
Çıkışını ve hiç çalışmamıştır ya da işe gelmemiştir. Eksik günü ile 0 gün 0 kazan bildiriminde bulunup çıkışını yapabilirsiniz. Konunun açıklamasını işçi ve işverene imzalatıp özlük dosyasında bulundurunuz. Eksik güne ilişkin çalışmamıştır ve iab formu işçi ve işveren imzalı olarak özlükte saklanmalıdır.

Sigorta girişi olmayan bir personele uzlaştırmacının belirlemiş olduğu kıdem tazminatı ödemesi yapıldı. Bu tutarı muhtasar beyannamede gösterip damga vergisini ödeyerek gider yazabilir miyiz?

Muhtasarda beyan edilen GV ve DV giderleştirilir.

Ceza Gecikme zammı ödemesi varsa KKEG olarak kayıtlara alınır.


Lojistik Kargo taşımacılığı faaliyeti olan Ltd. şirket ihtiyaç doğrultusunda günlük yada 2 günlük olarak elaman çalıştırılması gerekmektedir. Bu kişilere ait ssk girişleri açısından part-time sözleşme yapılmasa mı yoksa gider pusulası ile mi işlem yapılması gerekiyor?

Çağrı üzerine kişilere kısmi süreli iş sözleşmesi yapılarak, SGK hizmet listesinde bildirilmelidir.


1.6.1971 doğumlu olan kişinin 1.12.1989 tarihinde ilk girişi SSK ile başladı. 7230 Gün varken 1.1.2014 de 4/b ye geçmiş ve 5 yıldır halen BAĞ-KUR’lu. BAĞKUR EMEKLİLİĞİNDE İLK SSK GİRİŞİ neden ve hangi kanun maddesine istinaden yaş hesabında ilk SSK girişini almaz? Alınmasını ya da nasıl bir yol izlenmeli?

2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarında geçen hizmet sürelerinin Birleştirilmesine Dair Kanun esas alınmaktadır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGeri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Mevcut Haliyle Uygulanamaz! (Bursa SMMM Odası Basın Açıklaması-25.2.2020)
Sonraki İçerikBranda için GEKAP beyanını nasıl vereceğiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz