Ana Sayfa Vergi Sigorta acenteleri kendilerine kesilen Sigorta Komisyon Gider Belgesini Ba formuna dahil edecek...

    Sigorta acenteleri kendilerine kesilen Sigorta Komisyon Gider Belgesini Ba formuna dahil edecek mi?

    461
    0

    Sigorta acenteleri olarak poliçe düzenlediğimizde Sigorta Şirketleri bizlere “Sigorta Komisyon Gider Belgesi” düzenlemektedirler. Biz Sigorta Komisyon Gider Belgesi’ni BS de beyan etmeli miyiz?

    “Sigorta Komisyon Gider Belgesi” Üzerinde GİB logosu ” e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi” ise Ba formuna yazılmaz. e belge değil ise yazılır.

    Aşağıdaki linkte bulunan yazımızı inceleyiniz.

    https://www.ismmmo.org.tr/dosya/3648/Mevzuat-Dosya/05122022-ba-bs-aciklama.pdf


    BA -BS BİLDİRİMİNE İLİŞKİN BAZI DURUMLAR

    KİRA DEKONTU

    Kira dekontu; e-dekont değil ise ba formuna yazılacaktır. Kira ödemeleri karşılığında e-Dekont düzenlenmişse bunlar Ba bildirimine dahil edilmeyecektir.

    İTHALATLAR

    Ba bildirim haddinin üzerinde olup e-Belge olarak düzenlenmeyen ithalatlar, Kağıt ortamında düzenlenmiş gider pusulası ile yapılan alımlar da Ba formunda bildirilmelidir.

    BOŞ BEYAN

    Ba veya Bs bildirimleri boş da olsa verilmeyecektir.

    SADECE İŞLEM OLAN BİLDİRİM VERİLECEKTİR

    Ba veya Bs bildirim formlarından birinde bildirime konu edilecek belge olmasına rağmen diğerinde bildirime konu belge olmaması durumunda sadece bildirime konu belge olan Ba veya Bs formunun verilmesi yeterli olacaktır.

    SİGORTA KOMİSYON GİDER BELGESİ

    Ana sigorta firmaları tarafından sigorta acentelerine kağıt ortamında düzenlenen e-Sigortra gider belgeleri Ba bildirimine konu edilecektir. E-Sigorta komisyon gider belgeleri ise Ba bildirimine dahil edilmeyecektir.

    SİGORTA POLİÇELERİ

    E-Poliçe olarak düzenlenmiş sigorta poliçeleri Ba bildirimine konu edilmeyecektir.

    SONRADAN BEYANA TABİ BELGE ÇIKMASI DURUMU

    Bildirime konu belge olmadığı için verilmeyen Ba ve Bs formlarının birinde veya her ikisinde de  bildirilmesi gereken belge olduğu yasal bildirim süresi geçtikten sonra fark edilirse bunlar için usulsüzlük cezası kesilecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBanka tarafından şirkete ödenen ve ve şirketin de personele ödediği maaş promosyonlarının muhasebe kaydı nasıl olacak?
    Sonraki İçerikŞahsa yapılan kira ödemelerinin Ba formunda net tutarı mı yoksa brüt tutar mı bildirilecek?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz