Daha öce yapılan uyarılara rağmen vatandaşlar SGK’dan parasını almıyor veya alacağı olduğunu unutuyor. Ancak SGK’dan bu ödemeleri almanız için 5 yıllık bir süreniz var.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan bu özel ödemelerin zamanında alınmaması halinde hakkınız yanıyor. SGK tarafından verilen bu özel ödemeler kısaca; süt parası, cenaze yardımı, çeyiz ödemesi, istirahat (iş göremezlik) parası, yolluk ödemesi gibi.
Şimdi bu ödemeleri ve alabilmenin şartlarına kısaca değinecek olursak;
1- CENAZE YARDIMI
Ödemeyi alabilmenin başlıca şartı ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi yaptırılması. Ayrıca ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olması da gerekmiyor. 5 yıllık bir zaman aşımı süresi mevcut. Yapılacak ödeme ise bu yıl 531-TL. Bu ödemeyi alabilmek için ise bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuru yapmanız yeterli. Ödemeyi alabilecek kişiler öncelikle ölenin eşi ve çocukları. Şayet bu kişiler yoksa ölen kişinin anne-babası ve kardeşi bu ödemeyi alabilmekte.
2- İSTİRAHAT PARASI
Çalışırken hastalanan, meslek hastalığına yakalanan, iş kazası geçiren sigortalıya hastanenin yazdığı raporu işverene bildirmesi ile başlayan bu süreçte raporlu olunan süre için işveren maaş ödemez, onun yerine SGK ödemeyi yapar. Diğer bir adı da iş göremezlik ödeneğidir. Bu ödemeden Bağ-Kurlularda faydalanabilir. Ödeme e-devlet şifresi ile kontrol edilebilir ve PTT’den alınabilir.
3- EMZİRME PARASI (SÜT PARASI)
SGK tarafından doğum yapan anne veya eşinin SGK lı ya da Bağ-Kurlu olması ve en az 120 gün prim ödenmiş olması yeterli. SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor.
4- DOĞUM İZNİ PARASI
Doğum öncesi ve sonrası 16 hafta izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para yaklaşık 4.425 lira. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankasından alınabiliyor. Paranın yatıp yatmadığını e-devletten kontrol edilebilir.
5- ÇEYİZ İÇİN 24 MAAŞ
Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödeniyor. Bu ödenek SSK veya Bağkur’lu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor. Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşları kesiliyor. Kesilen maaşın 2 yıllık tutarı (24 maaş), kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak peşin ödeniyor. Çeyiz ödemesi için SGK’ya başvuru yapılması gerekiyor.
6- YOLLUK ÖDEMESİ
Yol ve gündelik ödemesi sigortalının kendisine ve bakmakla yükümlü bulunduğu hak sahiplerine yani anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığıyla yapılır. Bunun için kişinin tıbbi (organ nakli, kontorlü, kanser tedavisi, acil gibi haller) ve zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekiyor. Başvuru SGK il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor.
7- TOPLU PARA
Bazı sigortalılar emeklilik için gerekli primi tamamlayamamaları halinde SGK’ya dilekçe ile başvuru yapılarak ödenen primlerini SGK’dan toplu oalrak geri isteyebilmekte. SGK’ya dilekçeyle başvurularak talep edilebilir.
Kaynak: Sosyal Güvenlik Kurumu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.