Ana Sayfa Muhasebe SGK teşviklerinin muhasebe kaydı nasıl yapılmalıdır?

    SGK teşviklerinin muhasebe kaydı nasıl yapılmalıdır?

    SGK teşvikinin muhasebe kaydı

    1049
    0

    27256 sayılı teşvikte stopaj ve damga vergisi teşviki var mıdır? Muhasebe kaydı nasıl olmalıdır? 

    Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen ve Hazinece karşılanan sigorta prim desteğinin muhasebe kaydının;

    ————————————————-/———————-
    770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı (B)
    136 Diğer Alacaklar Hesabı (B)

    360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı (A) 

    361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri Hesabı (A)

      335 Personele Borçlar Hesabı (A)

    ——————————————- —-/———————— 

    361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri Hesabı (B)

    602 Diğer Gelirler Hesabı (A)

    ——————————————- —-/———————— 

    Kuaför işletmeciliği ve lokanta işletmeciliği faaliyetlerinde nulunan mükellefin, tüccar sınıfının belirlenmesinde dikkate alınacak had ve SGK teşvikinin satış hasılatı toplamına dahil edilip edilmeyeceği hk.

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü

    Sayı : 11395140-105[177-2019-VUK2-12731]-E.646869 02.09.2020
    Konu : Defter tutma hadleri.  

     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, …, 17/11/2017 tarihinden bu yana “kuaför işletmelerinin faaliyetleri” ile iştigal ettiğinizi, ayrıca 15/11/2018-4/9/2019 tarihleri arasında da şube iş yerinizde “ciğer, kokoreç, köfte ve kebapçıların faaliyeti” ile iştigal ettiğinizi belirterek, 2020 yılı için tasdik ettireceğiniz defterin belirlenmesinde 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinin hangi bendini dikkate almanız gerektiği ile hesaplarınıza gelir olarak kaydettiğiniz SGK teşviklerini yıllık satış toplamınıza dahil etmeniz gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinde, “Aşağıda yazılı tüccarlar, I inci sınıfa dahildirler:

    1. Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satan ve yıllık alımlarının tutarı (1/1/2019 tarihinden itibaren) 230.000- TL’yi veya satışları tutarı (1/1/2019 tarihinden itibaren) 320.000- TL’yi aşanlar,
    2. Birinci bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşıp da bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatı (1/1/2019 tarihinden itibaren) 120.000- TL’yi aşanlar;
    3. 1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde 2 numaralı bentte yazılı iş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı (1/1/2019 tarihinden itibaren) 230.000- TL’yi aşanlar;

    …” hükmüne yer verilmiştir.

    Buna göre, “kuaför işletmeciliği” faaliyetiniz hizmet işletmesi olarak değerlendirilmekle birlikte, satın alınan malların olduğu gibi ya da işledikten sonra satışı olarak değerlendirilen “ciğer, kokoreç, köfte ve kebapçıların faaliyeti” ile de iştigal ettiğiniz şube iş yerinizi 4/9/2019 tarihinde kapattığınız, dolayısıyla bu faaliyetinizden elde ettiğiniz gelirlerinizin de 2019 yılı hesaplarınızda bulunduğu dikkate alındığında, 2020 yılında tutacağınız defterin tayininde 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinin (3) numaralı bendinin dikkate alınması gerekmektedir.

    Diğer taraftan, mutad şekilde yapmış olduğunuz faaliyetinizdeki alım ya da satım veya gayri safi iş hasılatı tutarlarınızın dışında kalan ve hesaplarınıza gelir olarak kaydettiğiniz SGK teşviklerinin, defter tutma bakımından yapılacak değerlendirmede satışlarınız/iş hasılatınız toplamına dahil edilmesine gerek bulunmamaktadır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirket ortağının hesaplarına şirketin vergi borcundan dolayı vergi dairesi tarafından haciz işlemi uygulanır mı?
    Sonraki İçerikVadesinde ödenmeyen stok affı bozulur mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz