Ana Sayfa Vergi SGK şirkete tebligat yapmadan haciz uygulayabilir mi?

    SGK şirkete tebligat yapmadan haciz uygulayabilir mi?

    6183 sayılı kanuna göre haciz yapılmadan borçluya ödeme emri tebliği edilir.Ödeme emrinin tebliği edilir 15 gün içinde itiraz edilmezse Haciz uygulanır.

    539
    0
    30 civarı personeli olan mobilya imalatı yapan bir limited şirketimizin sgk prim borcu 800 bin TL civarıdır. Firmanın 2 aracının üstüne sgk e-haciz yapmıştır. Ancak araçlar firmada ve hala kullanılmaktadır. Sgk araç haczi dışında başka bir haciz işlemi yapmadan yani işyerine icraya gelmeden şirket ortak ve müdürünün tek evinin üzerine e-haciz uyguladığını öğrendik.
    Kanunda “şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları” için yetkili ve ortağın sorumluluğundan bahsediyor. Bu durumda sadece şirketin araçlarına elektronik haciz uygulaması bu şartı sağlamış olur mu?

    6183 sayılı kanuna göre haciz yapılmadan borçluya ödeme emri tebliği edilir.

    Ödeme emrinin tebliği edilir 15 gün içinde itiraz edilmezse Haciz uygulanır.


    Gelir vergisine tabi işletme hesabında olan bir mükellefin, 2019 yılı başından beri verilmeyen beyannamelerini vereceğim. Beyannamelerin hepsi boş olarak verilecektir. Kdv, muhtasar, geçici ve gelir vergileri için kesilecek olan özel usulsüzlük cezaları için uzlaşma talebinde bulunabilir miyiz? Beyannameleri onaylarken özel onay da 376.madde indirimlerini talep etmeli miyim? Uzlaşma talebini beyannamelerin onayından ne kadar süre sonra talep etmeliyim?

    Usulsüzlük/ Özel usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamında değildir.

    376.maddeden yararlanmak istiyor iseniz talep edebilirsiniz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurtdışı borçlanması kapsamında prim ödeyen bir kişi 4/1-a mı 4/1-b’den mi emekli olur?
    Sonraki İçerikKısmi süreli çalışan personeller çalışma izni başvurusunda ortalama personel sayısına dahil edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz