Ana Sayfa SGK SGK Sağlıktan Yararlanma Şartları Nelerdir?

    SGK Sağlıktan Yararlanma Şartları Nelerdir?

    16351
    1

    1- Yurtiçinde sağlıktan yararlanma şartları nasıldır?
    5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle ikametgâh esasına dayalı olarak tüm nüfus Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır.

    Kurum (SGK) tarafından 2012 yılında hizmete açılan Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) programı sigortalılar ile sigortalıların bakmakla yükümlüsü konumundakiler ve hak sahiplerinin genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için gerekli olan aktivasyon işlemlerinin çok kısa sürede ve tamamen otomasyona dayalı olarak yapılmasını sağlanmıştır.

    Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilme durumunuzu https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama linkine tıklayarak sorgulayabilirsiniz.

    2- Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları nelerdir?
    Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunan sigortalısının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilmek için;
    – Sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün Genel Sağlık Sigortası prim ödeme gün sayısının olması,
    – 4/b sigortalılık statüsüne tabi olan Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yukarıdaki bentte sayılan şartla birlikte, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcun bulunmaması veya 60 günden fazla borçlarının tecil ve taksitlendirilmiş olması, şarttır.

    *** Genel Sağlık Sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından çıkanların genel sağlık sigortalısı olduğu tarihten itibaren 30 gün içinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde, toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması şartı aranmaz.

    3- 4/a ve 4/b ye göre (Eski SSK ve Bağkur’lular) sağlık hizmetlerinden faydalanma halleri hangi durumlarda olma şartı aranmaz?
    – 18 yaşını doldurmamış olan kişiler,
    – Tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler,
    – Trafik kazası halleri,
    – Acil haller,
    – İş kazası ile meslek hastalığı halleri,
    – Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklarda
    yukarıda sayılan şartlar aranmaz.

    4-  4/a , 4/b ve 4/c ye göre hangi hallerde Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilirler?
    – 4/a, 4/b ve 4/c sigortalılık statüsüne tabii olan genel sağlık sigortalıları, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle Genel Sağlık Sigortasından yararlanırlar.
    – Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru 1 yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.
    – Bu durumda, 4/b sigortalıları için prim ve prime ilişkin borçlarının olup olmadığına bakılmayacak ve bu haktan bakmakla yükümlü kişiler de yararlanacaktır.

    5- Eğitimine devam eden çocuklarda sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri nasıl olmaktadır?
    Lise ve dengi öğrenim görülmesi sebebiyle bakmakla yükümlü olunan kişi veya hak sahibi sıfatıyla sağlık hizmetinden yararlandırılan çocuklar, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.

    Kaynak: 5510 sayılı SGK Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYol Tretuvar İşçiliği İşleri Yıllara Sari İnşaat İşleri Kapsamında Değerlendirilebilir mi?
    Sonraki İçerikUluslararası Ticaret ve Hint Okyanusu’ndaki Şnorkelli Develer (Dünya Tarihi) (Hızlandırılmış Kurs)

    1 Yorum

    1. Hollandada yasamakta yim , haziran 8 – 2020 yilinda emekli olacagim. Temelli olarak Turkiyeye gidecegim. Hollandadaki sgk nun yardimlarindan temelli donuste faydalanamiyorum. Esim Turkiyede emekli. Onun sigortasindan faydalanabilirmiyim. Benim emekli maasim Turkiyedeki hesabima gelecek. Bu drumda ne yapmaliyim

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz