Ana Sayfa SGK SGK Normalleşme Desteği

    SGK Normalleşme Desteği

    SGK Normalleşme Desteği

    611
    0

    4447 GEÇİCİ 26. MADDESİNDE YER ALAN PRİM DESTEĞİ

    1.7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 26 ncı madde eklenmiş olup, bu madde ile pandemi süresince kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalının normal çalışma süresine dönmesi halinde sigortalının çalıştığı özel sektör işyerine prim desteğinden yararlanma imkanı getirilmiştir.

    2.Yapılan bu düzenleme ile pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntı yaşayan özel sektör işverenleri sosyal güvenlik maliyetleri azaltılmak suretiyle desteklenerek normalleşme süreci hızlandırılacaktır.

    3.4447 sayılı Kanunun geçici 26’ncı maddesinde yer alan prim desteğinden yararlanılabilmesi için,

             -4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların işyerindeki kısa çalışmasının sona ererek aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri,

             -4447 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce başvuruda bulunarak nakdi ücret desteğinden yararlanılması ve nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalı için haftalık normal çalışma süresine dönülmesi,

             gerekmektedir.

    4.Destek süresi, koronavirüs (Covid-19) gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ya da nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri halinde, 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren 3 aydır.

    5.Destekten, üç ay süreyle her bir ay için;

             -Kısa çalışma ödeneği alan her bir sigortalı için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısı,

             -Nakdi ücret desteğinden yararlanan her bir sigortalı için nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısı,

             kadar yararlanılacaktır.

    6.Destek tutarı, prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan işçi ve işveren hissesi primlerinin tamamıdır. Destek tutarı, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilir. Destek, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

    7.Destekten yararlanmak için kapsama giren sigortalılara ilişkin yapılacak başvurular www.sgk.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan “4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Desteği” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.

    SORU VE CEVAPLAR

    Soru 1:Prim desteğinden kimler yararlanabilecek?

    Cevap 1: 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim desteğinden, 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalışma/nakdi ücret desteğine başvurarak kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlanan ve haftalık normal çalışma sürelerine dönen sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenleri yararlanabilecektir.

    Soru 2:Prim desteğinden yararlanma süresi nedir?

    Cevap 2: Prim desteği uygulaması 1/8/2020 tarihinden itibaren başlayarak 31/12/2020 tarihine kadar uygulanmak üzere, kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle uygulanacaktır. Destekten, sigortalı üç aylık süre boyunca her ay kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısı/nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısı kadar yararlanabilecektir.
    Prim desteğinin süresi Cumhurbaşkanımız tarafından sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak 6 ay uzatılabilecektir.

    Soru 3:Prim desteği tutarı ne kadar?

    Cevap 3: Prim desteği kapsamında, destekten yararlanılacak sigortalıdan dolayı prime esas kazanç alt sınır(asgari ücret) üzerinden hesaplanan işçi ve işveren priminin tamamı işverenin Kurumumuza olan borçlarına mahsup edilmek üzere İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacaktır.
    Prim desteği tutarı, destekten yararlanacak sigortalının kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısı/nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısının 30 gün olması halinde, aylık 1.103,6 TL olacaktır.

    Soru 4:Prim desteğinden yararlanabilmek için işveren tarafından yapılması gereken nedir?

    Cevap 4: İşveren prim desteğinden yararlanabilmek için, destek kapsamına giren sigortalıyı e-SGK kanalıyla tanımlayarak, 2020/Ağustos ayına ait bildirgeden başlayarak ilgi kanun numarasını (07252) seçmek suretiyle, gerekli şartları da sağlamak kaydıyla prim desteğinden yararlanabilecektir. Bunun dışında, işverenlerin Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine başvurmasına gerek bulunmamaktadır.

    Soru 5:Prim desteği tutarı sigortalıya ödenir mi?

    Cevap 5: Prim desteği kapsamında sağlanan işçi hissesine denk gelen tutarın ödenmesi sigortalı tarafından işverenden talep edilemez.

    Soru 6:4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim desteğinden yararlanılan sigortalı için diğer teşviklerden yararlanılabilir mi?

    Cevap 6: 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan destekten yararlanan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için 5510 sayılı Kanunda ve diğer kanunlarda yer alan diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerden yararlanamaz.

    Soru 7:Kısa çalışma ödeneği/ nakdi ücret desteğinden yersiz yararlandığı tespit edilen işverenler hakkında ne yapılacaktır?

    Cevap 7: 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında işyerinde uygulanan kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığının tespiti veya kısa çalışma başvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması ya da anılan Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında nakdi ücret desteğinden yersiz yararlandığının tespiti halinde, 4447 sayılı Kanunun geçi 26 ncı maddesi kapsamında yer alan prim desteğinden de yersiz yararlanmış sayılacağından, yersiz yararlanılan destek tutarları 5510 sayılı Kanuna göre işverenden gecikme cezası ve zammıyla birlikte tahsil edilecektir.


    Kaynak: SGK
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVergi yapılandırmasına ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı Tanıtım Videosu
    Sonraki İçerikKoronavirüs Salgını Yeni Tedbirler – 18 Kasım 2020 Çarşamba

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz