SERVİS ARACI ŞOFÖRLÜĞÜ YETERLİLİK BELGELENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI!!!
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) arasında imzalanan protokol ile TESK, taksi, dolmuş, servis ve otobüs şoförlerine mesleki yeterlilik belgesi vermekle yetkilendirildi.
Bakan Sarıeroğlu, kurum tarafından 2006’dan bu yana 900 ulusal meslek standardından 735’inin hazırlanıp, yürürlüğe sokulduğunu açıkladı.
Bakan, 565 ulusal yeterlilikten 407 tanesinin ÇSGB Yönetim Kurulunda onaylanarak uygulamaya girdiğini, 87 sınav belgelendirme kuruluşunu akredite ettiklerini, 14 sektörde komiteleri oluşturduklarını ve 14 sektörde 208 meslekte sınav belgelendirme faaliyetinin devam etmekte olduğunu söyledi. Bugüne kadar 230 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini açıklayan Bakan, zorunluluk haline getirdikleri ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ iş sınıflarından 196 bin mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini ifade etti.
Protokolle aralarında taksi, dolmuş, servis ve otobüs şoförlerinin de mesleki yeterlilik belgesi alacağını anlatan Bakan Sarıeroğlu, bu belgeyle toplu ulaşımda iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulan, şoför ile vatandaş arasındaki diyaloğu güçlendiren ve vatandaşların daha güvenli yolculuk etmesini sağlayan adımların atılacağını söyledi.
Bakan Jülide Sarıeroğlu ayrıca 2017 yılı Ekim ayının sonunda servis şoförlerini de kapsayacak alanlarda yeterliliklerin hazırlanması süreci tamamlanacağını, bu sürecin ardından sınav belgelendirme merkezlerinin akreditasyon çalışmalarını başlatacaklarını söyledi.
Sarıeroğlu, servis şoförlerinin mesleki yeterlilik belgesi için mesleki becerilerinin yanı sıra, sürüş teknikleri, psikoteknik, kişisel iletişim ve pedagoji gibi alanlarda da yeterliliklerini ispatlamaları gerekeceğini aktararak, mesleki yeterlilik belgesi için sınava gireceklerden başta çocuk istismarı olmak üzere yüz kızartıcı hiçbir suç işlememiş olma şartının aranacağını söyledi.
Toplum yararına çalışma programı kapsamında bu yıl 81 ildeki okullara 9 ay çalışacak olan 40 bin hizmetli görevlendirdiklerini de açıklayan Bakan Sarıeroğlu; Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışmayla 2017-2018 eğitim öğretim döneminde 40 bin tane kişiyi 81 ildeki okullarda toplum yararına çalışma programları aracılığıyla 9 ay süreyle hizmetli olarak görevlendirilmesini sağladıklarını ifade etti.
Risk sınıflarına göre ayrılan okullarda, toplum yararına çalışma programı kapsamında şuan itibariyle 10 bin kişi sertifikalı, belgeli güvenlik görevlisi alımı gerçekleştireceklerini açıklayan Bakan, çocukların uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan korunması amacıyla, yine okul etrafındaki tehlikelerden muhafaza edilmesi amacıyla bu dönemde ilk defa toplum yararına çalışma programı kapsamında güvenlik görevlilerini de Türkiye’deki tüm okullarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak görevlendirmiş olacaklarını söyledi.
Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.