Ana Sayfa Muhasebe Sermayeye ilave edilen yeniden değerleme değer artış fonu için enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır

    Sermayeye ilave edilen yeniden değerleme değer artış fonu için enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır

    Parasal kıymet mahiyetinde olan fonların sermayeye ilavesi nedeniyle oluşan sermaye artışları da, 31/12/2023 tarihli bilançonun düzeltilmesi sırasında artış olarak dikkate  alınmayacak ve bunlar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacaktır.

    130
    0

    Hesap dönemi takvim yılı olanlarca 1/1/2024 tarihinden önce ayrılmış ve sermayeye ilave edilmiş yeniden değerleme değer artış fonu fonu gibi fonların sermayeye ilavesi nedeniyle oluşan sermaye artışları, artış olarak dikkate alınmaz ve bunlar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz.

    -Parasal kıymet mahiyetinde olan fonların sermayeye ilavesi nedeniyle oluşan sermaye artışları da, 31/12/2023 tarihli bilançonun düzeltilmesi sırasında artış olarak dikkate  alınmayacak ve bunlar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacaktır.

    Örneğin;

    -Yeniden değerleme değer artış fonu hesabı

    213 sayılı Kanunun: 280/A maddesinin birinci fıkrası uyarınca oluşan (işe başlanılan hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonu itibarıyla alacak bakiyesi veren) fon hesabı; geçici 31, geçici 32 ve mükerrer 298 inci maddeleri uyarınca oluşan yeniden değerleme değer artış fonu hesabı,

    – 5811 Varlık Barışı kapsamında işletmeye konulan nakit varlıklar gibi parasal kıymetlerden kaynaklanan tutarlar

    -5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun ile 193 sayılı Kanunun geçici 85, 90 ve 93 üncü maddeleri ve 5520 sayılı Kanunun geçici 15 inci maddesi kapsamında oluşturulan fon hesaplarından işletmeye konulan nakit varlıklar gibi parasal kıymetlerden kaynaklanan tutarlar

    ÖZ SERMAYE KALEMLERİNDEN ENFLASYON DÜZELTMESİNE TABİ TUTLACAK HESAPLAR;

    -Ödenmiş sermaye,

    -Hisse senetleri ihraç primleri,

    -Hisse senedi iptal karları,

    -Yasal yedekler,

    -Statü yedekleri,

    -Olağanüstü yedekler,

    -Özel fonlar (213 sayılı Kanunun 328, 329 ve 325/A maddeleri kapsamında oluşan sabit kıymet yenileme fonu ve girişim sermayesi fonu; 193 sayılı Kanunun geçici 84 üncü maddesi ile 5520 sayılı Kanunun 5/1-e, j ve k bentleri gereğince oluşan fonlar gibi)

    -Sermaye düzeltmesi olumlu/olumsuz farkları

    düzeltmeye tabi tutulur ve bilançoda düzeltilmiş değerleriyle yer alır.

    -Söz konusu kalemlerden kaynaklı sermaye artışları, sermayenin düzeltmeye esas tutarının belirlenmesinde ayrıştırılmaz/düşülmez


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2023 Yılı kar-zararı enflasyon düzeltmesi yapılmadan önceki haliyle tespit edilecektir
    Sonraki İçerikEnflasyon düzeltmesinde esas alınacak tarihler nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz