Ana Sayfa Muhasebe Sermaye artırımı SMMM tespit raporunda hangi tarih dikkate alınacaktır?

    Sermaye artırımı SMMM tespit raporunda hangi tarih dikkate alınacaktır?

    3
    0

    Sermaye artırımı SMMM tespit raporunda hangi tarih dikkate alınacaktır?

    Şirketin mevcut sermayesinin ödendiğine ilişkin tespit ile şirket öz varlığının durumuna ilişkin tespitlerin en yakın tarihli bilanço üzerinden yapılması gerekmektedir.

    Örneğin 2024 Ekim ayında yapılacak sermaye artışına ilişkin SMMM tespit raporu, tamamlanmışsa 2024 Eylül sonu bilançosu üzerinden, tamamlanmamışsa 2024 Haziran sonu bilançosu üzerinden yapılması gerekmektedir.

    Tespit raporuna dayanan teşkil eden şirketin son mali tablonun kesinleşmiş olması önemlidir aksi halde tespit raporunun dayanağı hatalı olacak bu da düzenlenmiş olan tespit raporunun güvenirliğini zedeleyecektir.

     

    İSMMMO’nun web sitesinde konuyla ilgili açıklamaları da bilgi amacıyla aşağıda verilmiştir.

    Sermayenin Ödendiğinin Tespit Raporu ve Diğer Tespit Raporları

    NOT:

    • Ticaret Sicili Müdürlüğüne sunulacak raporlar; İşlem türüne göre ayrı ayrı düzenlenebileceği gibi, istenilen bilgilere yer verilmesi koşulu ile tek rapor olarak da düzenlenebilir.

    • Bu raporların düzenlenmesi aşamasında geçmişe dönük defter ve benzeri kayıt bilgilerinin olmaması halinde, Raporların güncel kayıt bilgileri (defter veya diğer bilgiler) ile düzenlenmesi gerekmektedir.

    • Tüm raporlarınızın inceleme bölümü başlığı altında öz varlık hesaplama tablosuna yer verilerek, sermayenin ödendiği ve TTK 376. maddeye göre yarısının korunup korunmadığı dip notu ile yazılması gerekmektedir.

    • İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğünde, Sermaye artırımlarında düzenlenecek müşavir raporuna göre şirketin özvarlığının tescilli sermayesinin 1/2 nin altına veya eksiye düşmesi halinde; TTK 376.maddenin uygulanması tebliğinin 10.maddesi a ve b bentlerine göre artırılacak sermaye miktarı ile ödenmesi gereken sermaye miktarının hesaplanma yöntemi, https://www.ito.org.tr/tr/hizmetler/ticaret-sicili-islemleri/tescil-islemleri Bölümünde, Anonim Şirketler sermaye artışı veya Limitet Şirketler sermaye artışı başlıkları altında yer verilmiştir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİnşaat İşlerinde işin başlama ve bitiş tarihleri
    Sonraki İçerikİsteğe bağlı olarak e-faturaya geçen işletme defteri mükellefi e-Deftere geçmek zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz