Ana Sayfa Muhasebe Serbest Meslek Mükellefleri İçin Defter Beyan Sistemi

Serbest Meslek Mükellefleri İçin Defter Beyan Sistemi

455
0

DEFTER – BEYAN SİSTEMİ

Serbest meslek erbapları (noterler ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar hariç) ve serbest meslek kazanç defteri yanında ișletme hesabı esasına göre defter tutanlar 1.1.2018 tarihinden itibaren Sistemi kullanmak zorundadırlar. Noterler ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar 1.1.2019 tarihinden itibaren Sistemi kullanmak zorundadırlar.

Serbest meslek kazancı elde eden mükellefler sistem ile kayıtlarını elektronik ortamda tutabilir, bu kayıtlardan defterlerini elektronik olarak olușturup saklayabilir, vergi beyannameleri, bildirim ve dilekçelerini elektronik olarak verebilir, elektronik ortamda belge düzenleyebilir ve ayrıca kapsamda yer alan mükelleflerin Gelir İdaresi Bașkanlığı veri tabanında yer alan diğer bilgilerine ulașabilirler.

Serbest meslek erbapları bașvurularını;
· Kendileri ya da
· 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan
“Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık ve Sorumluluk Sözleșmesi” imzaladıkları meslek mensupları aracılığıyla yapabileceklerdir.

Yeni mükellefiyet tesis ettiren serbest meslek erbapları; kendileri veya yukarıda belirtildiği șekilde aracılık ve sorumluluk yetkisi verdiği kișiler aracılığıyla ișe bașlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iș günü mesai saati sonuna kadar gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine bașvuru yapacaklardır. Söz konusu bașvuru, ișe bașlama
bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iș gününün sonuna (saat 23.59’a) kadar www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden de yapılabilecektir.

Sisteme, İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) ya da vergi dairelerinden alınan İnternet Vergi Dairesi “kullanıcı kodu” ve “șifre” bilgileri ile www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden giriș yapılacaktır. Defter-Beyan Sistemini meslek mensubu aracılığıyla kullanan mükellefler de Sistemi, herhangi bir ișlem yapmadan bilgilenme amacıyla görüntüleme yapmak suretiyle kullanabileceklerdir.

Defter-Beyan Sistemine ilișkin 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde ayrıntılı açıklamalar yapılmıștır.

 

 


Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGVK 80. maddede sayılan Diğer Kazanç ve İratlardan oluşan zararlar devir eder mi?
Sonraki İçerikSerbest Meslek Mükelleflerinin Vergi Dairelerine Bildirim Yükümlülüklerinden Bazıları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz