Ana Sayfa Vergi Serbest meslek mensupları fatura düzenleyebilir mi?

    Serbest meslek mensupları fatura düzenleyebilir mi?

    693
    0
    Avukatlık bürosu mükellefimiz var. 2015 Yılında bir araç almıştı. 19.12.2020 tarihinde aracını sattı. Noterden satış kağıdında satış bedeli yazıyor. Bunun çıkışını yapmamız için fatura kesmemiz gerekir ve faturayı KDV dahil olarak mı kesmemiz gerekir veya artı KDV olarak mı kesilmesi gerekir KDV oranı % kaç olmalı? E serbest meslek makbuzundan faturasını düzenleyebilir miyim?

    Avukatlar SM Erbabıdır. SM Erbapları Fatura değil e-smm kullanır.

    Düzenlenecek e-smm da (fatura yerine geçer) % 1 KDV hesaplanır.

    E-smm ; Araç bedeli + % 1 KDV olarak düzenlenir.

    KDV dahil düzenlenmez. GV stopajı yapılmaz.


    Araç satışı ile ilgili şirketlerde araç satışı olduğunda kaydını yapıyoruz.
    254 hesaptan düşüyoruz, 258 hesaba borç yazıyoruz, kalanı da kar veya zarar oluştuğu için ilgili hesaplara yazıyoruz. Şahıs olduğunda serbest meslek erbabı olduğunda böyle bir kayıt olmuyor, kar veya zarar oluşursa bir kayıt yapılması gerekir mi?

    258 hesap kullanılmaz.

    Serbest meslek erbapları için ise Satış bedeli (-) Alış bedeli = Gelir; Zarar olur ise gider olarak DBS kayıt yapılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKDV Tevkifatıyla ilgili işlem yapılmadığı aylarda 2 Nolu KDV Beyannamesinin boş olarak verilip verilmeyeceği
    Sonraki İçerikBasit usule tabi mükellefe ilişkin KDV vergilendirme dönemi aylık mı 3 aylık mı olacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz