Ana Sayfa Muhasebe Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Hesaplanır?

    Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Hesaplanır?

    12087
    0

    1- Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
    Serbest Meslek Makbuzu Serbest Meslek erbabı meslek erbabı tarafından, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.

    2- Serbest Meslek Makbuzunu kimler düzenler?
    Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Doktor, Avukat, Mimar ve Danışmanlar, Özetle ticari faaliyet dışında bir sermaye gereksinimi olmadan Mesleki bilgi birikimleri nedeniyle vergi yükümlüsü olanlar yaptıkları işler nedeniyle Serbest Meslek Makbuzu düzenlemek zorundadırlar.

    Bu kişiler ticari faaliyette bulunmadıkları için Fatura düzenleyemezler.

    3- Serbest Meslek Makbuzunda hangi tutarlar yer alır?
    Brüt Hizmet tutarı, Stopaj (Gelir vergisi Kesintisi), Net Ücret, KDV ve Ödenecek Net tutar bilgileri bulunmalıdır.

    4- Serbest Meslek Makbuzu Hesaplaması nasıl yapılır?
    Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Doktor, Avukat, Mimarların Gerçek Usulde Gelir Vergisi Mükellefiyetleri nedeniyle düzenleyecekleri Serbest Meslek Makbuzunun hesaplaması aşağıdaki şekilde olacaktır.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKimler Yazar Kasa Kullanmak Zorundadır?
    Sonraki İçerikBirden Fazla Düzenlenen Kâğıtların Nüshaları Damga Vergisine Tabi midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz