Mükelleflerimden birinde Eylül 2018’de şirkette satış elemanı olarak çalışan biri muhasebe birimine satış yapmak amacı ile yeni cari hesaplar açtırarak fatura kestirmiş ve depodan da malların sevkiyatını gerçekleştirmiştir. Ancak daha sonra firmalarla mutabakat yapmak istediğimizde hiç bir firmaya ulaşamamış ve firmaların isimleri ve vergi numaralarının sahte olduğu anlaşılmıştır. Satış elemanımız tarafından dolandırıldığımız anlaşılmış ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur ve dolandırıcılık ve icra davaları açılmıştır.
1- Faturaların üst nüshalarına ulaşamadığımız için kestiğimiz faturaları kayıtlardan çıkartmamız ve KDV beyannamesine düzeltme vermemiz mümkün müdür?
2- Sevki yapılan malların maliyetlerini vergi döneminde satılan malın maliyetine atabilir miyiz?
(20.12.2018 12:44)
Dolandırıcılık olayı hakkında mahkeme karar vermeden düzeltme yapılamayacağı görüşündeyiz. Bu olaylar için VD de bilgi vermeniz gerekir. Konu hakkında GİB den özelge alarak işlem yapmanızı öneririz.
Kaynak:ISMMMO
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER
Sahte veya yanıltıcı faturalar ile ilgili Mali Müşavirin müteselsil sorumluluğu nedir?
Kapandıktan Sonra Fatura Düzenlenmesi, Faturanın Sahte Olduğu Sonucunu Doğurur mu?