Ana Sayfa Duyurular Sanayi işletmeleri için “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” hazırlandı

Sanayi işletmeleri için “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” hazırlandı

833
0

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) uzmanları tarafından sanayi işletmelerinin Covid-19 ile mücadelesinde rehber olacak olan “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” hazırlandı. Kılavuz, sanayi kuruluşlarının Covid-19 ile mücadelesinde hijyen ve enfeksiyon önlemede rehber olacak. Kılavuzun tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçladığını söyleyen Bakan Varank, “Kılavuz, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyor. Getirdiğimiz tedbirler, sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, yani tüm paydaşların sağlığını gözetiyor. Firmalara yüksek maliyetler de yüklemiyoruz. Yani, basit ama etkili tedbirler alınmasını öneriyoruz.” dedi. Sanayi kuruluşlarının, tesislerinde güvenli ve hijyenik üretim yapmak istiyorlarsa, kılavuzda yer alan tavsiyelerin tamamına dikkat etmesini isteyen Bakan Varank, “Firmalara salgınla mücadele ederken sadece yol göstermekle kalmayacak. Aynı zamanda salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağlayacak. İşletmeleri buna göre denetleyecek ve denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceğiz.” ifadesini kullandı. TSE tarafından yapılacak belgelendirmenin sanayicilere önemli avantajlar getireceğini kaydeden Varank, “Önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına daha çok dikkat edilecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar. Sanayi tesisleriyle başlayacağımız bu belgelendirme faaliyetini, ilerleyen zamanlarda başka sektörlere de yaymayı planlıyor; güven duygusunu tüm ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleştirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Bakan Varank, TSE uzmanları tarafından hazırlanan ve sanayi işletmelerinde Covid-19’la mücadelede alınması gereken önlemlere yer veren kılavuzu tanıtmak için Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. Bakan Varank, pandeminin ilk günlerinden itibaren, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde uyguladıkları etkin politikalar sayesinde virüse karşı başarıyla mücadele ettiklerini kaydetti. Topyekün seferberlik ruhuyla, kamu yönetiminin her alanında dinamik bir yaklaşım sergilediklerini ifade eden Bakan Varank konuşmasında şunları söyledi:

KIRMIZI ÇİZGİMİZ: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu dönemde attığımız adımlarda önceliğimizin emekçiler olduğunu her platformda dile getirdik. Reel sektördeki paydaşlarımızla yakın işbirliği içinde olası mağduriyetlerin önüne geçiyoruz. Ama üretimde devamlılığı sağlarken, kırmızı çizgimiz de çalışanların sağlığı oldu.

İSİMSİZ KAHRAMANLAR: Türkiye, gücünü sanayisinden alıyor. 180 milyar dolarlık ihracatımızın, yüzde 90’dan fazlasını sanayi ürünleri oluşturuyor. İmalatta çalışan 5 buçuk milyon emekçi bu başarının isimsiz kahramanlarıdır. İşte bu sağlam altyapıyı salgın sürecinde de en iyi şekilde muhafaza etmenin gayreti içerisinde olduk. Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu işte bu ruhu yansıtıyor.

ÇERÇEVE ÇİZDİK: Salgının seyri ve gelen talepler doğrultusunda üretimin tamamen durdurulması gibi bir anlayışı hiçbir zaman benimsemedik. Hazırladığımız kılavuz, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyor. Getirdiğimiz tedbirler, sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, yani tüm paydaşların sağlığını gözetiyor. Tüm sanayicilerimizin kolaylıkla uygulayabileceği bir çerçeve çizdik.

DAYANIKLILIK ARTACAK: Kılavuzda tutarlı ve esnek bir yaklaşım sunduk. Bununla birlikte firmalara yüksek maliyetler de yüklemiyoruz. Yani, basit ama etkili tedbirler alınmasını öneriyoruz. Pandemi koşullarında firmaların bu kurallara harfiyen uyması gerekiyor.  Ancak bu kurallara uyulması halinde; salgının üretime olan etkisi azalarak yok olacak, reel sektörün pandemiye karşı dayanıklılığı artacak ve dış talepte başlayan iyileşmeyle birlikte üreticilerimiz, kovid sonrası dönemde rakiplerinin önüne geçecek.

GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ VERİLECEK: Bu kılavuz, firmalara salgınla mücadele ederken sadece yol göstermekle kalmayacak. Aynı zamanda salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağlayacak. Sanayi tesisleri, Kılavuzda yer alan standartları sağlıyorlar ve süreçlerini buna uygun yürütüyorlarsa, TSE’ye başvurabilecekler. Başvuran işletmeleri buna göre denetleyecek ve denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceğiz.

AVANTAJ SAĞLAYACAK: Bu belge sanayicimize bazı önemli avantajlar getirecek.

Çalışanların işyerlerine güvenmesini sağlayıp, verimlilik artışlarına katkıda bulunacak. İnsan sağlığına uygun üretimi teşvik edecek ve tüketicilerin hijyen ve sanitasyon konularında kafalarındaki soru işaretlerini giderecek. Önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına daha çok dikkat edilecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar.

SIRADA BAŞKA SEKTÖRLER VAR: Sanayi tesisleriyle başlayacağımız bu belgelendirme faaliyetini, ilerleyen zamanlarda başka sektörlere de yaymayı planlıyor; Güven duygusunu tüm ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleştirmek istiyoruz.

“ÜRETİCİLER ALDIKLARI TEDBİRİN İŞE YARADIĞINI GÖRÜYOR”

Bakan Varank, bir soru üzerine OSB’lerde Covid-19 testinde gelinen son durumla ilgili, “Özellikle üretim tesislerinin bizden talep ettiği bir uygulamaydı bu. Sanayi kuruluşlarında çalışanlara Kovid-19 testi yapılması. Böylece güvenli üretim ortamının sağlanmasıyla ilgili kimsenin aklında bir şüphe kalmaması. Özellikle emekçilerimizin bu konuda rahat etmesiyle ilgili burada sağlık bakanlığımızla beraber çalışıyoruz. onlar sadece sanayiye hizmet edecek laboratuvarları kuruyorlar ve alınan örnekleri test ediyorlar. Test vaka oranına baktığımızda binde 3’ler seviyelerinde bir rakamı görebiliyoruz. Bu bizim açımızdan oldukça sevindirici. Üreticiler de aldıkları tedbirlerin işe yaradığını görmüş oluyorlar” açıklamasını yaptı.

“11 FİRMA BAŞVURU YAPTI”

TSE’nin bez maskeler için hazırladığı standartlarda müracatların ne aşamada olduğu sorusunu Bakan Varank şöyle yanıtladı:

TSE olarak piyasada özellikle vatandaşların bir endişesi olmasın alışveriş yaparken güven içinde hangi bez maskeyi alacaklarına karar versin diye standartlarımızı oluşturduk ve yayımladık. Bu standartlara uygun üretim yapan firmalar hem tesis bilgileri hem de örnek ürünleriyle birlikte TSE’ye başvuruyorlar. Bunların detaylı laboratuvar incelemeleri yapıldıktan sonra kendilerine TSE uygunluk belgesi veriliyor. Bugün itibarıyla 11 firma TSE belgesi almak üzere başvurularını yaptı, bunların bazılarının üretim tesislerindeki denetleme süreçleri bitti, maskelerin laboratuvar testleri başladı.

 


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 20.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEmekli olup KÇÖ ve ücretsiz izin desteğinden faydalanamayan ücretsiz izine çıkardığımız personelimize 7 günlük yarım ücret ödemesi yapmalıyı mıyız?
Sonraki İçerik616 bin kişi e-Devlet üzerinden 8 dile tercüme edilmiş sabıka kaydına ulaştı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz