Ana Sayfa Duyurular Sanayi Bakanlığı: Türkiye’nin uluslararası patent başvuruları 2019’da %47 arttı. Böylece ilk defa...

Sanayi Bakanlığı: Türkiye’nin uluslararası patent başvuruları 2019’da %47 arttı. Böylece ilk defa dünyada 13’üncü sıraya yükseldik.

120
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin uluslararası patent başvurularının 2019’da yüzde 47 arttığını belirterek, “Bu artış, ülkemizdeki makine, ilaç, kimya, bilgisayar ve elektrik-elektronik gibi yüksek teknoloji alanlarındaki yeni buluşlardan kaynaklandı. Böylece ilk defa dünyada 13’üncü sıraya yükseldik. Hindistan, İsrail, Avustralya ve Finlandiya gibi ülkeleri geride bıraktık.” dedi.

PATENTTE FARKINDALIK

Bakan Varank, üniversite öğrencilerinin, teknolojik gelişimin en önemli araçlarından biri olan patent konusunda farkındalıklarını artırmak, öğrencilerin patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından düzenlenen, “Patentle Türkiye-2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması”nın ödül törenine katıldı.

STRATEJİK ÖNEM

Varank, konuşmasında, patent konusunun stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydederek, “Bir ürünün patentini aldığınızda, o ürünle ilgili her türlü hak sadece size ait oluyor. Ürünün başkaları tarafından üretimini, kullanımını, satılmasını veya taklit edilmesini engelleyebiliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

AVRUPA’DA BİRİNCİ

Bir buluşun patentlendiği zaman, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de 20 yıl süreyle koruma altına alındığını anlatan Varank, “Yıllık patent başvuru sayısı 20 kat, yerli patent tescil sayısı da 27 kat arttı. Marka başvurularında, 2011 yılından beri Avrupa’da birinci sıradayız.” dedi.

SALGINA RAĞMEN ARTIŞ

Varank, salgın sürecine rağmen bu yılın ilk 8 ayında; patent, marka ve tasarım başvuruları geçen senenin üzerinde olduğunu belirterek, uluslararası patent başvurularının 2019’da yüzde 47 arttığını dile getirdi.

Bu artışın; Türkiye’deki makine, ilaç, kimya, bilgisayar ve elektrik-elektronik gibi yüksek teknoloji alanlarındaki yeni buluşlardan kaynaklandığını söyledi. Varank, “Böylece ilk defa dünyada 13’üncü sıraya yükseldik; Hindistan, İsrail, Avustralya ve Finlandiya gibi ülkeleri geride bıraktık.” ifadesini kullandı.

İLK 10 ÜLKE İÇİNDE YER ALMA HEDEFİ

Küresel patent başvurularında üst basamaklara çıkıldığında, aslında bir anlamda, patentin devler ligine girildiğini anlatan Varank, “Ülkenizde uluslararası standartlarda inovasyon yapma kabiliyetinin ne denli geliştiğini tüm dünyaya göstermiş oluyorsunuz. Sınai mülkiyetin bütün alanlarında, her zaman ilk 10 ülke içinde yer almayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

584 PATENT BAŞVURUSU

Varank, Patentle Türkiye Yarışması kapsamında, 98 farklı üniversiteden 584 patent başvurusunun alındığını ifade ederek, “Gençlerimizin başvuruları temelde; elektrik-elektronik, makine, otomotiv, biyomedikal, kimya ve inşaat alanlarında. Başvuruların tamamı şimdiden Türkiye’nin patent siciline de girmiş oldu. Aradan 100 yıl geçse de gençlerimizin isimleri patent başvurusu yapmış kişi olarak kurum kayıtlarında yer alacak.” dedi.

TEŞVİK İNDİRİMİ

Üniversitelerin Türkiye’nin toplam patent portföyü içerisindeki oranının yüzde 15 seviyesinde olduğuna dikkati çeken Varank, “Ülke olarak, bu oranı daha yukarılara taşımak mecburiyetindeyiz. Üniversitelerimiz tarafından yapılan patent başvurularının araştırma ve inceleme raporları ücretlerinde yüzde 50 teşvik indirimi uyguluyoruz. Üniversitelerin 1 yıl içinde yapacakları 100 başvuruya kadar bu ücretler, sadece 350 lira.” diye konuştu.

MÜJDE VERDİ

Patentle Türkiye Yarışmasının, bundan sonra lise öğrencilerini de kapsayacağı müjdesini veren Varank, “Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığımızla iş birliği yapıyoruz. Yarışmaya faydalı model bileşenini de ekliyoruz. Böylece öğrencilerimiz, yenilik içeren küçük buluşlarıyla da yarışmaya katılabilecek. 1 Kasım 2020’de Patentle Türkiye’nin üniversite ve lise öğrencileri için yeni başvurularını almaya başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİN YANINDA OLACAĞIZ”

Ödüle hak kazanan gençlerin, aslında büyük bir işe imza attığını kaydeden Varank, “Sevgili gençler, yaptığınız patent başvurusunu iş görüşmelerinizde ya da meslek hayatınızda önemli bir referans olarak kullanabilirsiniz. Patent başvurularınızı adeta bir akademik yayın gibi CV’nize yazabilirsiniz. Biz desteklerimizle her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Buluşlarınızı, TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştireceğimiz Uluslararası Buluş Fuarında sergileyeceğiz.” diye konuştu.

TAVSİYE VERDİ

Gençlere tavsiyede bulunan Bakan Varank, “Birincisi, kendinizi sürekli geliştirmeye bakın. Alanınızdaki güncel gelişmeleri çok yakından takip edin ve kendi özgün fikirlerinizi geliştirmeye odaklanın. Yani, icat çıkarmaktan asla vazgeçmeyin. İkincisi, sadece buluş geliştirmekle de yetinmeyin. Bunun bir adım ötesine geçip, buluşlarınızı üretebileceğiniz şirketler kurmaya odaklanın. Patentlerinizle yatırımcıların ilgisini çekip, finansmana erişim sağlayabilirsiniz.” dedi.

“HER TÜRLÜ KATKIYA HAZIRIZ”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, üniversitelere yönelik olarak önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Nitelikli çalışma sonunda dereceye giren patentleri belirlediklerini kaydeden Asan, ödül alan isimleri tebrik etti. Asan, “Patentlerin ticarileşmesi katkısında da her türlü katkıyı yapmaya hazırız.” diye konuştu.

ÖDÜLLERİNİ VERDİ

98 farklı üniversiteden 584 başvurunun yapıldığı yarışmada, başvurular 6 kişilik jüri kurulu tarafından değerlendirildi. Bakan Varank, düzenlenen törenle ödül almaya hak kazanan isimlere ödüllerini verdi.

Ödül alan isimler şöyle:

-“Nörolojik duyma bozuklukları olan 5-7 yaş arası çocuklar için işitsel terapilerini oyunlaştırarak sunan terapi cihaz seti” buluşuyla Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Deniz Yanık,

-“Diş remineralizasyonunu kolaylaştıran, lezyon ağrısını ortadan kaldıran farmasötik solüsyon” buluşuyla Akdeniz Üniversitesinden Fatih Çetinkaya,

-“Dinamik darbe sönümleyici” buluşuyla Gazi Üniversitesinden İbrahim Ülke,

-“Manyetik levitasyon düzeneği içinde merceksiz holografik mikroskobi görüntüleme tekniği kullanılarak protein tespiti” buluşuyla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Kerem Delikoyun ve Sena Yaman,

-“Birincil kullanıcı emülatörü/sinyal karıştırıcı saldırısı tespit yöntemi” buluşuyla İstanbul Medipol Üniversitesinden Mehmet Ali Aygül, Haji Muhammed Furqan ve Mahmoud Nazzal,

-“Katı atıkların yapay zeka destekli ayrıştırma ve değerlendirme sistemi” buluşuyla Fırat Üniversitesinden Engin Ülger,

-“Hibrit boşluk ve indis modülasyonlu OFDM” buluşuyla İstanbul Medipol Üniversitesinden Ahmad Mohammad ABD Alghani Jaradat,

-“Kablosuz haberleşmede kanal kademe numaralarının gözü kapalı tanımlanması” buluşuyla İstanbul Medipol Üniversitesinden Mehmet Kemal Özdemir ve Khaled Elgammal,

-“Kayma torku arttırılmış bir krank kasnağı” buluşuyla Anadolu Üniversitesinden Ufuk Bilgin,

-“Son germeli ve görünmeyen, indüksiyonla sağlanan bağlantı sistemi” buluşuyla Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Deniz Öztürk.

LİSELER İÇİN LANSMAN YAPILDI

Ödül töreninde ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜRKPATENT iş birliğiyle lise öğrencilerine yönelik, Patentle Türkiye-Milli Eğitim Bakanlığı Liseler Arası Patent Yarışması lansmanı da yapıldı.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÜcretin gününde ödenmemesi halinde işçi verilen işi yapmayabilir
Sonraki İçerik2019 Yılında Türkiye’ye giriş yapan kişi sayısı 44 Milyonu geçti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz