Ana Sayfa Duyurular Sanayi Bakanlığı: Dünyada en hızlı toparlanan ilk beş ülkeden biri olduk

Sanayi Bakanlığı: Dünyada en hızlı toparlanan ilk beş ülkeden biri olduk

595
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, haziran ayında sanayi üretiminin hem aylık hem de yıllık bazda yükseliş gösterdiğini kaydederek, “Her iki verinin de pozitif olması, reel sektörün gidişatını göstermesi açısından oldukça sevindirici. Aylık artış yüzde 17.6 olarak gerçekleşti, mayıs ayındaki güçlü seviyeyi, haziranda da tekrarladı.” dedi.  Aylık bazda, endeksin tüm kalemlerinde yükseliş olduğuna dikkati çeken Varank, “Gösterdiğimiz bu aylık performansla, dünyada en hızlı toparlanan ilk beş ülkeden biri olduk.” ifadelerini kullandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) EU Talks: Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa Programı Bilgilendirme Toplantısı, Bakan Varank, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, DEİK Başkanı Nail Olpak ile Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan’ın katılımlarıyla, video konferans (webinar) yöntemiyle gerçekleştirildi.  Toplantıda konuşan Bakan Varank, haziran ayı sanayi üretim endeksini değerlendirerek şunları kaydetti:

GÜÇLÜ SEVİYE DEVAM ETTİ: Haziran ayında sanayi üretimi hem aylık hem de yıllık bazda yükseliş gösterdi. Her iki verinin de pozitif olması, reel sektörün gidişatını göstermesi açısından oldukça sevindirici. Aylık artış yüzde 17.6 olarak gerçekleşti, Mayıs ayındaki güçlü seviyeyi, Haziran’da da tekrarladı.

EN HIZLI TOPARLANAN ÜLKELERDEN BİRİ OLDUK: Aylık bazda, endeksin tüm kalemlerinde yükseliş var. Sermaye ve ara malı kalemlerindeki çift haneye varan artışlar, yatırım talebi açısından da çok güçlü bir sinyal veriyor. Gösterdiğimiz bu aylık performansla, dünyada en hızlı toparlanan ilk beş ülkeden biri olduk.

REEL SEKTÖR VİTES YÜKSELTTİ: Reel sektör cephesi, Temmuz ayında vites yükseltmeye devam etti. Üretimin temel girdilerinden olan elektrik tüketimi verileri artış eğiliminde. Organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketimi, Haziran’a göre yüzde 7 daha fazla. Hatta Temmuz tüketimi, pandemi öncesi dönem olan Mart’ı da geride bıraktı.

EN BÜYÜK BÜTÇELİ PROGRAM: Finansman sıkıntısı çekiyorsanız ve dış kaynak arayışınız varsa; Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa Programları, sizler için biçilmiş kaftan. Ufuk 2020 programı, 2014 yılında başladı ve bu sene sona erecek. Bu program, 80 milyar avroluk kaynağıyla dünyanın en büyük bütçeli Ar-Ge ve yenilik programı.

MİLLİ BÜTÇELERDEN KATKI: Ufuk Avrupa ise 2021-2027 yılları arasında uygulanacak ve bütçesinin minimum 100 milyar Avro olması bekleniyor. Sistemi çok basit şekilde şöyle tarif edebiliriz: Birlik üyesi veya bizim gibi asosiye ülkeler, milli bütçelerinden bu programlara katkıda bulunuyor. Sonraki aşamada, Avrupa Komisyonu çok çeşitli başlıklarda çağrılar açıyor

VERİMLİ İŞ BİRLİKLERİ: Özel sektör, kamu sektörü ve akademinin bu çağrılara başvurması bekleniyor. Çağrılara başvurmak için genellikle en az 3 farklı AB üyesi ya da asosiye ülkeden ortaklar bulmanız gerekiyor. Bu program, ülkelerin birlikte çalışmasını, verimli iş birlikleri kurmasını hedefliyor.

KOBİ’LERE AYRICALIK: KOBİ’lere özel bir ayrıcalık tanınmış durumda. KOBİ’ler programa ortaksız, yani bireysel başvuru yapabilecekleri gibi, ortaklarla başvuru yolunu da seçebiliyor.

TEKNİK VE MALİ DESTEK: Ufuk 2020 Programının Ulusal Koordinasyonunu da TÜBİTAK üstleniyor. Biz TÜBİTAK kanalıyla, ortak arayanlara ortak buluyor, projelerin yazımına hem teknik hem de mali destek veriyor. Hatta ve hatta, eğer başarılı olup AB’den fon almaya hak kazanırsanız, alacağınız hibe tutarının belli bir oranına kadar da size para ödülü veriyoruz. Tüm derdimiz, özel sektörün bu programlara daha yüksek bir motivasyonla başvurmasını sağlamak.

6 BİN 663 PROJE BAŞVURUSU: Ufuk 2020’de bugüne kadar 6 bin 663 proje başvurusu yapmışız. Bunların sadece 685’i fonlanmaya değer bulunmuş. Yani; ülkemizin içinde bulunduğu her 100 projeden sadece 10’u fon almaya hak kazanmış.

HEDEFİMİZ ORANI YÜKSELTMEK: Komisyondan aldığımız fonların; yüzde 41’i özel sektöre, yüzde 34’ü yüksek öğretim kurumlarına, yüzde 18’i de kamu kurumlarına gitmiş. Türkiye olarak Ufuk 2020’ye aktardığımız 266 milyon Avro’luk kaynağın yüzde 90’ınını geri almış durumdayız. Hedefimiz bu oranı daha yüksek seviyelere çekebilmek.

HİBE DESTEĞİ: Fonlardan faydalanmak, sizlere pek çok avantaj sunuyor. Aldığınız fon aslında bir hibe, dolayısıyla geri ödeme yükümlülüğünüz yok. Önerdiğiniz proje, “yenilik projesiyse”, proje bütçenizin yüzde 70’ine kadar; Eğer “araştırma ve yenilik projesiyse”, bu durumda proje bütçenizin tamamını hibe olarak almanız mümkün.

AVANTAJLARI VAR: Bunlara ek olarak; elektrik, su, kira gibi harcama kalemleriniz için yüzde 25 genel gider desteği de alabiliyorsunuz. Finansa erişimin yanında; elbette başka avantajlar da söz konusu.

ÇAĞRILARI TAKİP EDİN: Açılan çağrıları yakından takip edin, birbirinize duyurun. Hatta sırf bu amaca yönelik, sistematik bir duyuru ve izleme mekanizması da tasarlayabilirsiniz. DEİK bu sürecin, uçtan uca bir paydaşı olabilir. TÜBİTAK’la birlikte burada görev alabilir.

UFUK 2020’NİN SON ÇAĞRISI EYLÜLDE: Eylül ayı kritik bir öneme sahip. Ufuk 2020 Programının son çağrısı Eylül ayında ve 1 milyar Avro’luk bütçeyle Avrupa Yeşil Mutabakatı alanında olacak. Bu çağrı; tarımdan gıdaya, ulaşımdan enerjiye, üretimden çevreye varıncaya dek farklı alanlarda yenilik projesi geliştiren herkese açık.

ROL MODEL: Bu son çağrıda göstereceğimiz başarı, Ufuk Avrupa programı için de bir rol model olacak. Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa kapsamında özel sektörümüzün daha atik ve özgün işlerle farkını ortaya koymasını bekliyoruz.

“İŞLERİMİZİ ASKIYA ALMIYORUZ”

DEİK Başkanı Olpak, salgınla beraber ulaşılabilirlik kavramının ön plana çıktığını belirterek, tedarik zinciri kavramının önemine işaret etti. AB’nin ilgili programlarının sunduğu fırsatların toplantıda konuşulacağını anlatan Olpak, “Salgın sürecinde işlerimizi askıya almıyoruz. Faaliyetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.” dedi.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGayrimenkul satışlarında kurumlar vergisi istisna uygulaması?
Sonraki İçerikAraç bakım ve tamir hizmetlerinde yıl sonuna kadar KDV indirimi uygulanır mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz