Ana Sayfa Muhasebe Sanal pos tahsilatlarını hangi hesapta takip etmeliyiz?

Sanal pos tahsilatlarını hangi hesapta takip etmeliyiz?

2408
0

Sigorta Acentelik Hizmetleri yapan mükellefimiz var. Muhasebe kayıtlarında, şirketin masrafları ve komisyon gider belgelerine ait kayıtlar giriliyor. Fakat düzenlenen poliçelerin tahsilatlarını sanal pos üzerinden yapılıyor. Düzenlenen poliçelerin tek tek işlenememesi sebebi 108 hesaba borç kaydı yapılamıyor. Bankaya gelen pos tahsilatlarının muhasebe kaydı nasıl olacaktır?

Her müşteri için Poliçe alacakları ayrı ayrı hesap da takip edilir. Bu durumda 108 hesap da ayrı ayrı kullanılır.

 

Firmamız kısa film çekimi gerçekleştirdi. Bunun müziğini dışarıdan bir şahıs firmasına yaptırdı. Şahıs firması “Film Müzik Üretim Telif Bedeli” adı altında serbest meslek makbuzu düzenlemiş.

Brüt: 4.698,80 TL

Stopaj %17: 798,80 TL

Net Ücret: 3.900,00 TL

KDV %18: 845,78 TL

Toplam: 4.745,78 TL’dir.  Muhasebe kaydında 740 hesap mı yoksa 260 hesap mı kullanmalıyım?

GV stopajı %20 olacak. % 17 oranlı kesinti GVK 18. maddeye göre kesilir.

Bu yapılan işlem telif ödemesi değildir. Yapılan harcama 740 hesap da takip edilir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikE-fatura portalınde tevkifatlı fatura nasıl düzenlenir?
Sonraki İçerikE-Fatura portalında özel matrahlı fatura nasıl düzenlenir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz