Ana Sayfa Vergi Sahte Belge Düzenleyeler Vergi Aslına İlave Olarak 3 Kat Vergi Ziyaı Cezasını...

    Sahte Belge Düzenleyeler Vergi Aslına İlave Olarak 3 Kat Vergi Ziyaı Cezasını %50 Artırımlı Ödeyecek

    2
    0

    9.9.2024 Tarihinde GİB Sitesinden yayımlanan Tebliğ Taslağına göre kayıt dışı ticaret yapanlara vergi cezası %50 artırımlı uygulanacak.

    ***

                   VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI

                     (SIRA NO: …)

    Örnek: (C) Ltd. Şti’nin 2025 hesap dönemi faaliyetlerinin sahte belge düzenleme kapsamında incelenmesi sonucunda düzenlenen 1/9/2026 tarihli raporda, mükellef kurum adına “Sahte Belge Düzenleme” fiilini şirket yöneticisi Bay (Ç)’nin gerçekleştirmiş olduğu ve bu fiil nedeniyle Bay (Ç)’nin komisyon geliri elde ettiği tespit edildiğinden, mükellefiyeti bulunmayan Bay (Ç) adına geçmişe yönelik mükellefiyet tesis edilmesi ve sahte belge ticaretinden elde ettiği komisyon gelirine istinaden 2025 yılı için 1.000.000 TL gelir vergisi tarhiyatı yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

    Buna göre, 213 sayılı Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı fiile sebebiyet verilmesi nedeniyle üç kat kesilecek vergi ziyaı cezasının yüzde elli artırılarak uygulanması gerekmektedir. Bu durumda, Bay (Ç) adına 4,5 kat vergi ziyaı cezası uygulanması gerektiğinden 4.500.000 TL vergi ziyaı cezası kesilecektir.

    Verginin Aslı: 1.000.000 TL

    Vergi Ziyaı: 3.000.000 TL

    Vergi Ziyaı x %50 : 1.500.000 TL


    Kaynak: GİB Tebliğ Taslağı – 9.9.2024
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKayıt dışı ticaret yapanlara vergi cezası %50 artırımlı uygulanacak!
    Sonraki İçerikFatura veya fiş düzenlemeyenlere kesilecek cezalar yükseldi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz