Ana Sayfa Muhasebe Şahıstan şirkete alınan motosikletin satışında %18 KDV hesaplanacaktır

    Şahıstan şirkete alınan motosikletin satışında %18 KDV hesaplanacaktır

    888
    0

    Sadece ulaşım amaçlı şirket aktifine kayıtlı motosiklet alımı şahıstan yapıldığı için kdv sözkonusu olmamıştır.
    1-Bu aracın satışında kdv oranı kaç olmalıdır.
    2-Alış değerinin yüzde kaç altında satış yapılması kanunlara uygundur.
    Alış Tarihi 05/2022

    1-KDV oranı % 18 olarak uygulanır.2-Böyle bir oran yok. Gerçek Satış bedeli üzerinden fatura düzenlenir.


    Bir gerçek kişi motosiklet kiralayıp motorlu kuryecilik yapmak istiyor. Kiralık motosiklet ile ilgili hangi beyannameleri vermesi gerekir?

    Ödenen Kiradan %20 GV stopajı yapılır. 

    (2) nolu KDV beyannamesi ile %18 KDV hesaplanır.

    Beyan edilir, ödenir (1) sayılı KDV beyannamesinden indirilir.


    Kurye firmamda personellerimiz kiralama yolu ile bulundurduğumuz motosikletleri kurye hizmeti için kullanmaktadırlar. Akaryakıt giderlerini firmam karşılamaktadır. Motosikletlerde kullanılan akaryakıtları % 30’una KKEG uygulayacak mıyım?

    Motosiklet; BİNEK OTOMOBİL tanımında değildir. Giderin tamamı gider yazılır.


    Özelge: Motosiklet alımında ödenen KDV nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    MÜKELLEF HİZMLETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

     

       
    Sayı : 37009108-130[30Md.-2012-2460]-26 20/03/2013
    Konu : Motosiklet alımında ödenen KDV nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı.  

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, pazarlama faaliyetinde kullanmak üzere satın alacağınız motosikletin alımı sırasında ödeyeceğiniz KDV nin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    KDV Kanununun 29/1-a maddesinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri hükmüne yer verilmiştir.

    Aynı Kanunun 30/b maddesinde, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.

    Bir aracın binek otomobili olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 numaralı istatistik pozisyonunda yer alıp almadığına bakılarak belirlenmektedir. 87.03 tarife pozisyonunda yer alan eşyaların belirlenmesine ilişkin olarak, 27/7/2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 8 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) ile 6/2/2010 tarih ve 27485 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinde (Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları) açıklamalar yapılmıştır.

    Öte yandan; 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun “tanımlar” başlıklı 2 nci maddesinde; yapısı itibariyle, sürücü dahil en çok sekiz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunun motorlu araca otomobil, iki veya üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araca motosiklet, bunlardan karoserisi yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denileceği hükmüne yer verilmiştir.

    Buna göre; kanunda motosiklet ve otomobilin ayrı ayrı tanımı yapılmış olup, pazarlama faaliyetinde kullanacağınız motosiklet yukarıda belirtilen tarife-sınıflandırma kararları uyarınca 87.03 tarife pozisyonu kapsamında yer almadığından otomobil olarak değerlendirilmemektedir.

    Bu çerçevede, pazarlama faaliyetinde kullanacağınız motosikletin alımı sırasında yüklendiğiniz KDV nin indirim konusu yapılabileceği tabiidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKısmi KDV Tevkifatının Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar
    Sonraki İçerikGeçen aylarda yanlış olarak düzenlendiği fark edilen e-SMMM iptal edilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz