Ana Sayfa Vergi Şahıslar gider pusulası ile binek araçlarını işletme kayıtlarına alabilir mi?

Şahıslar gider pusulası ile binek araçlarını işletme kayıtlarına alabilir mi?

Plaka satışı için %18 mi KDV uygulanmalıdır? Şahıslar gider pusulası ile binek araçlarını işletme kayıtlarına alabilir mi?

1452
0

Bir şahıs gerçek gelir vergi mükellefiyeti açmak istiyor. Şahsın üstüne olan bir binek otomobili işyerindeki faaliyetinde kullanmak istiyor. Bu şahıs mükellefiyet tesisi yapsa bu aracını gider pusulası keserek kayıtlarına alsa vergi dairesine dilekçe vererek bildirimde bulunsa. Bu durumda gider pusulasındaki tutara amortisman ayırması mümkün olur mu? Binek otolardan 5 yıl amortisman ayrılır. Anlayamadığım konu şahıs aracı 2019 yılında aldı ise 2019 kıst dönemine amortisman ayırmadan 2020-2021-2022-2023 yıllarına aracı satın aldığı noter satış belgesinde yazılı olan satış tutarına göre amortisman ayırabilir miyim?

Ayırabilir. Ancak daha önce de belirtildiği gibi aracın model yılı için 5 yıllık hesabı yapacaksınız.

Araç 2019’da da alınsa model kıstası uygulanır. Aracın modelinden itibaren 5 yıl amortisman ayrılır. Her el değiştirmede 5 yıllık süre başlamaz.

Ticari taksicilik (Yolcu binek araçla taşıma/sarı taksi) işi ile iştigal eden mükellef bir sarı taksisini ve plakasını noterde sattı. Öncelikle taşıt satışı için %18 KDV mi uygulanacak. Plaka satışı için %18 mi KDV uygulanmalıdır?

GV gerçek usulde vergilendirilen Ticari taksi ve plakasının satışı için düzenlenecek Faturada %18 KDV hesaplanır. Mükellef basit usule tabi mükelleflerce yapılan plaka satışı ve araç satışı işlemi KDV Kanununun 17/4-a maddesi kapsamında KDV’den istisnadır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Mükellef olmayandan alınan eşyalar için düzenlenecek gider pusulasında KDV ve Stopaj olacak mı?

Gider pusulasını nasıl temin edebiliriz?

Satılan ürün iadeleri için düzenlenecek gider pusulasında KDV oranı ne olacaktır?

Önceki İçerikParasal sektör tarafından verilen kredilerin yıllık artış hızı, hanehalkı için Mayıs 2020’de %27,4 oldu
Sonraki İçerikDijital’de Haziran’da neler oldu? UnicoDijital sizler için derledi…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz