Ana Sayfa Muhasebe Şahıs işletmesini Limited şirkete dönüştürürken sermayesi için rekabet kurumuna ödeme yapılır mı?

Şahıs işletmesini Limited şirkete dönüştürürken sermayesi için rekabet kurumuna ödeme yapılır mı?

735
0

Şahıs şirketini, Ltd şirketine dönüştürüyoruz. Şirketin sermayesi yaklaşık 10.000.000 TL’dir. Sermayenin on binde 4’ü rekabet kurumuna yatırılacak mıdır?

Fert firma tür değiştiğinde yeni sermaye şirketi kuruluşuna tabi olup rekabet kuruma ödenmesi zorunludur. Tescil için ilgili sicile başvuru yapıldığında rekabet kurumu payı oda veznelerince tahsil edilmektedir.

Sermayenin ödendiğinin tespitine ait serbest muhasebeci mali müşavirlik raporunda

Aktif toplamı    : 7.105.118,17 TL

Borçlar toplamı: 6.999.821.82 TL

Öz varlık              : -105.296.35 TL

Ortakların sermaye taahhütlerini ödemelerini müteakip kendilerini yeniden borçlandırarak, başka bir hesaba alacak kaydedilmek suretiyle sermaye taahhütlerinden doğan borçlarının devam ettiğine ilişkin herhangi bir yevmiye kaydına rastlanmamıştır

 SONUÇ : 

Şirketin 1.000.000 TL olan sermayesi 2017 yılında tamamen ödenmiş ve bugüne kadar herhangi bir çekilme olmamıştır.

 Şirketin 30.09.2019 tarihli mizanına göre hesaplanan ÖZ VARLIĞI : -105.296.35.- TL olarak bünyede mevcuttur. Sermaye artışında başkaca fon mevcut değildir. Firma 2017 yılında kasa affından yararlandığı için bilançoda 580 geçmiş yıl zararlarından dolayı sermaye eksiye düşmüştür.

Ticaret odası sermayenin 2/3’si korunacaktır diye bir madde eklemeniz gerektiğini belirtti. Böyle bir şey var mıdır?

Rapor mevcut kayıtlara göre düzenlenir, Ticaret sicili böyle bir şey isteyemez, ancak yapılacak sermaye artışınız da TTK 376’nın uygulanması tebliğinin 10/b bendine göre işlem yapmanız gerekmektedir.

Yani sermaye artışı ile zararlar karşılanıp ulaşılan sermayenin yarıdan fazlası ödenmiş olacak şekilde tadil yapılması gerekmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBosna Hersek’te Aralık 2019’da sanayi üretici fiyatları %0,6 düşüş kaydetti
Sonraki İçerikİşe iade davasını kazanan personelin geçmişe dönük sigorta bildirgeleri için ceza uygulanacak mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz