Ana Sayfa Vergi Şahıs firması A.Ş.’ye dönüşürse KDV devrini devredebilir mi?

    Şahıs firması A.Ş.’ye dönüşürse KDV devrini devredebilir mi?

    74
    0

    Bir şahıs firmasında nevi değişikliğine gidilecek olup A.Ş’ye dönüştürülecektir. Bu noktada devreden KDV’mizi, A.Ş. olarak çevirmiş olduğumuz firmamıza devretmiş olacak mıyız?

    Şahıs firması bilanço esasına göre mükellef olması gerekir.

    Bilanço aynen A.Ş.’nin açılış bilançosu olacağına göre elbette devir KDV’den A.Ş.’de kullanılacaktır.

    Sadece KDV değil bilanço aktifi ile pasifi ile birlikte devir olmaktadır.


    BENZER DİĞER İÇERİKLER

    İşletme hesap özetine tabi defter beyan sisteminde tutulan şahıs işletmesinin limited şirkete dönüşmesinde bir sakınca var mıdır? Yoksa sadece bilançoya tabii bir şahıs firması mı limited şirkete dönüşür?

    İşletme esasına göre defter tutanlar Limited şirkete DÖNÜŞEMEZ Dönüşüm için Bilanço esasına göre defter tutulması gerekir.


    Şahıs firmasından nevi değişikliği yaptığımız bir firmanın devreden KDV’sini limited şirkete devir edebilir miyiz?

    Bilanço esasına göre defter tutan GV mükellefler Limited şirkete dönüşümünde; KDVK 17/4-c maddesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemlerinin (Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz.

    İşlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılır.) KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre, kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi işletmenin limited şirkete dönüşmesi işleminin Gelir Vergisi Kanunu’nun 81 inci maddesi kapsamında gerçekleşmesi halinde, nevi değişikliği tarihi itibarıyla ferdi işletmenin aktifinde bulunan stok ve maddi duran varlıkların sermaye şirketine devri Kanunun (17/4-c) maddesi gereğince KDV’den istisna olacaktır.

    Bu durumda bilançodaki devir KDV limited şirket tarafından kullanılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikZorunlu Hallerde Yabancı İstihdamı İçin 5 Türk Vatandaşı İstihdamı Şartı Aranılır Mı?
    Sonraki İçerikKamu kurumuna ödenen gecikme zammı gider yazılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz