T.C.
GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Sayı | : | 22202903-010.05-E.5045 | 31.08.2020 | |
Konu | : | Defter Beyan Sistemi | ||
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, emlak komisyonculuğu ile iştigal ettiğiniz, işletme hesabı esasına göre defter tuttuğunuz ve Defter-Beyan Sistemini kullanarak beyannamelerinizi kendinizin verebilmesi için Defter-Beyan Sistemi kullanma yetkisi talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.
17/12/2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen Defter-Beyan Sistemine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Söz konusu Tebliğin “Sistemi kullanma yetkisi” başlıklı 13 üncü maddesinde, “(1) Defter-Beyan Sistemi üzerinden defter tutma, beyanname ve bildirim gönderebilme işlemleri, 3568 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat düzenlemeleri uyarınca vergi beyannamelerini meslek mensuplarına;
a) İmzalatmak zorunda olan mükelleflerden,
– Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilenlerin kendileri veya meslek mensupları tarafından,
– Diğerleri için meslek mensupları tarafından,
b) İmzalatma yükümlülüğü olmayan mükelleflerden,
– Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilenlerin kendileri veya meslek mensupları ya da basit usule tabi olan mükellefler açısından bağlı oldukları meslek odaları tarafından,
– Diğerleri için meslek mensupları ya da basit usule tabi olan mükellefler açısından bağlı oldukları meslek odaları tarafından, yapılabilecektir.
(2) Defter-Beyan Sistemini meslek mensubu veya meslek odası aracılığıyla kullanan mükellefler de Sistemi, herhangi bir işlem yapmadan bilgilenme amacıyla görüntüleme yapmak suretiyle kullanabileceklerdir.
(3) Meslek mensuplarının adına işlem yapacakları mükellefler ile 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi”ni, üyeleri adına işlem yapacak odaların ise üyeleri ile Tebliğin ekinde (Ek:1) yer alan “Defter-Beyan Sistemi Kullanımı Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi (Meslek Odaları ile Basit Usulde Vergilendirilen Üyeleri İçin)” yapması gerekmektedir.” ifadeleri yer almaktadır.
Ayrıca, sicil kayıtlarınızdaki bilgilere göre, 1/3/2018 tarihi itibarıyla faaliyet konularınızın “Motorlu Hafif Kara Taşıtlarının ve Arabaların Sürücüsüz Olarak Kiralanması ve Leasingi” ve “Gayrimenkul Acentelerinin Faaliyetleri” olduğu anlaşılmaktadır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, faaliyet konularınız itibariyle 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve ilgili düzenlemeleri uyarınca vergi beyannamelerinizi meslek mensuplarına imzalatmakla yükümlü olmanız nedeniyle, gelir ve gider kayıtlarınızın Defter-Beyan Sistemine girilmesi ve beyannamelerinizin gönderilmesi işlemlerinin tarafınızca gerçekleştirilmesi mümkün bulunmamakta olup, bu işlemlerin aranızda “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenlenen meslek mensubu tarafından yapılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, Defter-Beyan Sistemini herhangi bir işlem yapmadan bilgilenme amacıyla görüntüleme yapmak suretiyle kullanmanız mümkündür.
…
ÖZET
Defter-Beyan Sistemi ve Vergisel Yükümlülükler: Emlak Komisyonculuğu Faaliyetleri
Emlak komisyonculuğu faaliyetinde bulunan mükelleflerin, Defter-Beyan Sistemi kapsamında vergi beyannamelerini ve kayıtlarını düzenleme süreçleriyle ilgili belirli usul ve esaslara uyması gerekmektedir. Bu süreç, 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde açıklanmıştır. İşte bu konuyla ilgili bilinmesi gerekenler:
Defter-Beyan Sistemi Nedir?
Defter-Beyan Sistemi, vergi mükelleflerinin kayıtlarını elektronik ortamda tutmasını, defterlerini oluşturmasını ve saklamasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem aracılığıyla vergi beyannameleri, bildirimler ve dilekçeler de elektronik ortamda gönderilebilir.
486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre sistem şu amaçlarla geliştirilmiştir:
- Elektronik Kayıt Tutma: İşletme hesabı esasına göre defter tutan ve basit usule tabi mükelleflerin, kayıtlarını elektronik ortamda tutmaları.
- Elektronik Beyanname Gönderimi: Vergi beyannamelerinin doğrudan ya da meslek mensupları aracılığıyla elektronik ortamda gönderilmesi.
- Belgelerin Elektronik Düzenlenmesi: Faturaların ve diğer belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi.
Kimler Defter-Beyan Sistemini Kullanabilir?
Defter-Beyan Sistemi’ni kullanma yetkisi, 13. maddeye göre şu şekilde düzenlenmiştir:
- Vergi Beyannamelerini Meslek Mensuplarına İmzalatma Yükümlülüğü Bulunanlar:
- Bu mükellefler, beyannamelerini yalnızca meslek mensupları aracılığıyla gönderebilir.
- İmzalatma Yükümlülüğü Bulunmayanlar:
- Elektronik beyanname gönderme yetkisi olan mükellefler, beyannamelerini kendileri, meslek mensupları veya bağlı oldukları meslek odaları aracılığıyla gönderebilir.
Faaliyet Konularınıza Göre Sistem Kullanımı
Sicil kayıtlarınıza göre, işletmenizin faaliyet alanları şunlardır:
- Gayrimenkul Acentelerinin Faaliyetleri
Bu faaliyet konuları itibarıyla, 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre:
- Vergi beyannamelerinizi meslek mensuplarına imzalatma yükümlülüğünüz bulunmaktadır.
- Gelir ve gider kayıtlarınızı Defter-Beyan Sistemi’ne girme ve beyannamelerinizi gönderme işlemlerini doğrudan kendiniz gerçekleştiremezsiniz.
- Bu işlemler, sizinle “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenleyen bir meslek mensubu tarafından yapılmalıdır.
Defter-Beyan Sistemi’ni Bilgilendirme Amaçlı Kullanım
Meslek mensupları aracılığıyla Defter-Beyan Sistemi’ni kullanıyor olsanız da, sistem üzerinden bilgilerinizi görüntüleme hakkınız bulunmaktadır. Ancak sistemde kayıt veya düzenleme gibi işlemleri doğrudan yapmanız mümkün değildir.
Sonuç
Vergi beyannamelerinizin düzenlenmesi ve gönderimiyle ilgili yükümlülüklerinizi yerine getirebilmeniz için bir meslek mensubuyla “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” yapmanız zorunludur. Defter-Beyan Sistemi, yalnızca bilgilerinizi görüntülemek için tarafınızca kullanılabilir. İşlemlerin eksiksiz ve yasalara uygun bir şekilde tamamlanması adına yetkilendirilmiş bir meslek mensubuyla çalışmanız gerekmektedir.
TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER
Kaynak: TTK Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.