Ana Sayfa Muhasebe Reklam harcamalarının amortisman yoluyla giderleştirilebilir mi?

    Reklam harcamalarının amortisman yoluyla giderleştirilebilir mi?

    18
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürlüğü

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.26.15.02-105[315-2012/2]-138

    26/07/2012

    Konu

    :

    Marka haklarına uygulanacak amortisman oranı

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile şirketinizce … yılı içinde yapılan reklam harcamalarının tamamının gider olarak muhasebeleştirildiği, daha sonra reklam harcamalarının mahiyetinin marka yatırımı olduğu düşüncesi ile giderlerden çıkarılarak Tek Düzen Hesap Planında 260-Haklar hesap grubu altına “Alameti Farika (Marka Hakları)” olarak muhasebeleştirilerek aktifleştirildiği belirtilerek, marka hakkı olarak aktifleştirilen bu giderler için uygulanacak amortisman oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “İktisadi işletmelere dâhil kıymetleri değerleme” başlıklı ikinci bölümünde yer alan 269 uncu maddesinde gayrimenkullerde değerleme işlemi hüküm altına alınmış olup, madde metninde “İktisadi işletmelere dâhil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir.

    Bu kanuna göre, aşağıdaki yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir:

    1. Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı;

    2. Tesisat ve makinalar;

    3. Gemiler ve diğer taşıtlar;

    4. Gayrimaddi haklar.” denilmektedir.

    Aynı Kanununun 313 üncü maddesinin birinci bendinde “İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.” hükmü yer almaktadır.

    Ayrıca, aynı Kanunun 5024 sayılı Kanunla değişen 315 inci maddesinde yer alan “Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır.” hükmü uyarınca yayımlanan 333, 339, 365, 389, 399 ve 406 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömür ve amortisman oranları açıklanmıştır.

    Öte yandan, 1 Sıra Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin “V _ Tekdüzen Hesap Çerçevesi, Hesap Planı Ve Hesap Planı Açıklamaları” bölümünde “260- Haklar” hesabı, “İmtiyaz, patent, lisans, ticari marka ve ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları kapsar.”  şeklinde açıklanmıştır.

    Bu itibarla,  şirketinizce yapılan reklam harcamalarının marka hakları adı altında aktifleştirilerek amortisman yoluyla itfa edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMaliyet hesaplama yönteminde değişiklik yapılması şartları
    Sonraki İçerik1 Yıllık süresi olan teminat mektubu masraflarını ödendiğinde direkt gider yazabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz