Ana Sayfa SGK Rapor süresi ihbar süresini geçen personellerin işten çıkarmada hangi SGK çıkış kodu...

    Rapor süresi ihbar süresini geçen personellerin işten çıkarmada hangi SGK çıkış kodu kullanılır?

    Rapor süresi ihbar süresini geçen işçi çıkarılması

    1718
    0

    Kendi dikkatsizliği ve kusuru ile iş kazası sonucu aldığı uzun müddetli (kesintisiz) ve halen devam eden istirahat durumu; ihbar süresi + 6 haftalık süre de geçmiş durumdaki personele noter ihtarı ile 25 madde 1- b maddesi ile çıkış gönderildikten sonra, Evrak teslim tarihi itibariyle SGK çıkış kodunu 28 olarak mı seçmeliyiz?

    İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı bir nedenle feshedebilme hakkı tanır. Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu madde 25’de I-Sağlık Sebeplerinde sayılmıştır. “…işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar.
    Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar…”Bu feshin haklı sayılabilmesi için raporun kesintisiz olarak ihbar süresini 6 hafta aşmış olması şarttır. Ara verilmiş rapor sürelerinin toplamı belirtilen süreleri aşmış olsa da madde 25’ten fesih yapmak mümkün olmayacaktır. İşverenin rapor nedeniyle feshi işçinin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaz. İşçi 1 yılını tamamlamışsa kıdem tazminatı da ödenmelidir.
    Ayrıca hala raporu devam eden işçiye sözleşmesinin hangi sebebe dayanılarak, hangi tarihte feshedildiği açıkça yazılı bir şekilde noter kanalıyla fesih bildirimi yapılması gerekir.
    Çıkış kodu olarak 28 işveren tarafından sağlık nedeni ile fesih kullanılmalıdır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmeklilik hakkı elde eden kişiye ödenen tazminatına karşılık işverenin yapabileceği bir işlem var mıdır?
    Sonraki İçerikİşletme defterine tabi olan bir mükellef eşi ve çocuğunu yanında SGK’lı olarak çalıştırabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz