Ana Sayfa Ekonomi Radyonun Türkiye serüveni Büyük Postane’de başladı, Metaverse ile yola devam

    Radyonun Türkiye serüveni Büyük Postane’de başladı, Metaverse ile yola devam

    395
    0

    Alo Muhterem Samiin… Burası İstanbul Telsiz Telefonu… 1.200 metre tul-u mevç, 250 kilosikl… Bugünkü tecrübe neşriyatımıza başlıyoruz.” Türkiye’deki radyo yayıncılığının serüveni, 6 Mayıs 1927’de Eşref Şefik Atabey’in işte bu anonsu ile başlamıştı. ‘İstanbul Radyosu’ adıyla Sirkeci’deki Büyük Postane’de başlayan serüven, gerek radyo cihazının şekli değişimi gerekse yayın platformunun gelişip çeşitlenmesiyle günümüze ulaştı.

    95 YILLIK GÜVEN

    Türkiye’deki radyo yayıncılığının öncüsü TRT Radyo, 95 yıllık tarihi serüvenini, 13 Şubat Dünya Radyo Günü dolayısıyla bu yıl ‘Radyo ve Güven’ ana temasıyla kutluyor. TRT Radyo Dairesi Başkanı Ahmet Akçakaya, etkinlikler hakkında bilgi verirken, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki radyo, Türkiye’de en çok güven duyulan iletişim ve medya aracı. TRT radyoları, dün olduğu gibi bugün de yarın da hem Türkçenin bayraktarlığını yapmaya hem de güven yurdu olmaya devam edecek” dedi. Sirkeci’deki ilk yayının evlerden ziyade Büyük Postane önündeki kalabalık tarafından dinlendiğini aktaran Akçakaya, alıcıların çoğalmasıyla radyonun popülaritesinin arttığını belirterek, bugün ise 40’ın üzerinde dilde yayın yaptıklarını hatırlattı. Akçakaya, “Dünyada en çok dilde yayın yapan belki ilk 10 radyodan biri TRT radyoları” bilgisini de verdi.

    BİNE YAKIN RADYO

    Akçakaya, 1990’lı yıllarda açılan özel radyoların yayın hayatına çok büyük zenginlik kattığını vurgulayarak, özel radyoların, daha yerel, bireyden bireye ve toplumun daha alt gruplarına da hitap eden daha renkli bir sesi dinleyicilere ulaştırdığını anlattı. Türkiye’de, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) kayıtlı bine yakın radyo kanalının bulunduğunu ve bunun dünya çapında önemli bir sayı olduğunu aktaran Akçakaya, şöyle devam etti: “Uluslararası toplantılara, Avrupa Yayın Birliği ya da Asya Yayın Birliği’nin toplantılarına katıldığımızda, ülkemizdeki istasyon sayısını, radyo sayısını verdiğimizde büyük bir şaşkınlıkla karşılanıyor. Aslında bu, Türkiye’nin ve bu toplumun kişisel iletişiminden çok, bu tarz iletişime ne kadar hazır, candan ve genetik olarak da buna uygun olduğunun açık göstergesi.”

    GÜNLÜK ERİŞİM YÜZDE 59.7

    Haberden müziğe, eğlenceden reklama birçok alanda üretilen içeriklerle yayın hizmeti sunan ve gelişen teknolojiye uyum sağlayan radyoya, Türkiye’de günlük erişim oranı yüzde 59.7 olarak hesaplandı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yaptırılan ‘Radyo Dinleyici Ölçüm Araştırması’ sonuçlarına göre, 2021’de radyoya günlük erişim oranı erkeklerde yüzde 63, kadınlarda ise yüzde 56 olarak ölçüldü. Dinleyicilerin en çok tercih ettiği saat aralıkları ise 10.00-11.00 ile 15.00-16.00 oldu. Bu saatler arasında radyonun dinlenme oranı sırasıyla yüzde 17.9 ve 16.6 olarak gerçekleşti. Çalışma durumuna göre incelendiğinde de çalışanların radyoya günlük erişim oranı yüzde 66.9, çalışmayanların ise yüzde 55.6 olarak ölçüldü.

    TRT RADYO ARŞİVİ DİJİTALE AKTARILDI

    Ahmet Akçakaya, dijital yayıncılığın gelişmesiyle TRT Radyo arşivinde bulunan içeriklerin bu alana da aktarıldığını belirterek, böylece daha genç hedef kitleye ulaşıldığını ve onların taleplerini karşılamaya yönelik yayıncılık yapma imkanına kavuşulduğunu kaydetti. İnternet radyoculuğu, podcast ve benzerleriyle serüvenini sürdüren radyo yayıncılığı, Metaverse ile yoluna devam ediyor. Çünkü geçtiğimiz günlerde Metaverse’de de ilk radyo istasyonu kuruldu. Bu gelişme, “Radyonun şekli değişse de gelecekte varlığını koruyacak” diye değerlendiriliyor.

    SALGINDA DİNLENME ORANI ARTTI

    Akçakaya, Covid-19 salgını döneminde radyo dinlenme oranlarında büyük bir artış yakalandığını ve en fazla radyo dinlenen zaman dilimi sayılan işe gidiş ve dönüş saatlerinin dışında da yayınların takip edilmeye başlandığını belirterek, “Bunda pandemi ile toplu taşımalar yerine kişisel araçları kullanma eğiliminin artması bir etken, evlerde kalma süreleri de büyük bir etken” dedi.


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBirleşmeden dolayı ödenen miktarın şerefiye olarak aktifleştirilip gider yazılıp yazılmayacağı hk.
    Sonraki İçerikGerçek kişilerin elde ettiği TL faiz gelirleri gelir vergisi beyannamesine dahil edilmeyecektir.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz