Ana Sayfa Vergi Projeye dayalı etap etap üretilen motorun geliri yıllara sâri gelir olarak değerlendirilebilir...

Projeye dayalı etap etap üretilen motorun geliri yıllara sâri gelir olarak değerlendirilebilir mi?

Projeye dayalı etap etap üretilen motorun geliri yıllara sâri gelir olarak değerlendirilebilir mi?

683
0

Konu: Yıllara Sirayet Eden İnşaat ve Onarma İşi Hk.

…   şirketiniz ile … arasında … tarihinde … Projesine ait … sözleşme imzaladığınızı, sözleşme kapsamında geçici ve kesin kabul usulüne tabi yıllara yaygın şekilde inşa edilecek tesis binası ile birlikte projelendirilip aşama aşama geliştirilip üretilen … motorunun teslimini planladığınızı belirterek söz konusu sözleşmeye göre bu işin birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işi olarak kabul edilip edilmeyeceği hususunda…

… şirketiniz ile … arasında imzalanan sözleşme kapsamında gerçekleştirilecek olan …  motorunun projelendirilip aşama aşama geliştirilerek üretilmesi işinin; bir motor üretim tesisinin tüm makine ve ekipmanlarıyla birlikte deneme üretimi de yapıldıktan sonra üretime hazır vaziyette  anahtar teslimi inşasını içermesi, işin ve işe ilişkin bedelin sözleşmede bir bütün olarak topluca müzakere edilmesi (işin kısım kısım geçici kabulünün yapılarak teslim edilmemesi ve her bir kısma ilişkin bedelin ayrı ayrı ödenmemesi gibi) ve işin birden fazla yıla sirayet etmesi halinde, bu iş Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında değerlendirilecek olup kazancının işin bittiği dönemde kesin olarak tespit edilerek bu dönemin kurum kazancına dahil edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu iş dolayısıyla şirketinize yapılacak ödemelerden, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi hükmü uyarınca vergi kesintisi yapılacağı ve bu kesintilerin işin kazancının beyan edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisinden mahsup edileceği tabiidir.

 


Kaynak: Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü 31.12.2018 Tarihli Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAdi ortaklıktan kaynaklanan borçlardan dolayı %5’lik vergi indiriminden faydalanabilir miyiz?
Sonraki İçerikÜcret gelirini meydana getiren unsurlar nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz